Příjmy Yahoo klesly, firma potvrdila rozsáhlé propouštění

Šéfka Yahoo Marissa Mayerová

Šéfka Yahoo Marissa Mayerová Zdroj: ctk/ap

Příjmy americké internetové společnosti Yahoo poklesly ve 4. čtvrtletí meziročně o 15 procent na rovnou miliardu dolarů (25 miliard korun). Společnost masivně investující do zisku nových klientů se ocitla ve ztrátě 4,4 miliardy dolarů. Firma potýkající se s dlouhodobým úpadkem oznámila, že se chystá propustit 15 procent zaměstnanců a uzavřít divize v pěti lokalitách.

Yahoo se snaží o expanzi své internetové divize, která se zabývá mimo jiné prodejem reklamy na internetových stránkách se všeobecným a sportovním zpravodajstvím a ve službě elektronické pošty. V konkurenci amerických firem Google a Facebook se jí to ale daří jen velmi obtížně.

Společnost od října do prosince minulého roku prodělala 4,4 miliardy, což je ztráta 4,70 dolarů na akcii, zatímco ve stejném období 2014 vydělala 166,3 milionu dolarů, tedy 17 centů na akcii.

Yhoo

Šéfka Marissa Mayerová usiluje ve firmě o hluboké změny, její snaha ale zatím nemá hmatatelný efekt. Od jejího nástupu do funkce v polovině roku 2012 tržby podniku mírně klesly a podíl Yahoo mezi internetovými vyhledávači v USA zůstává v podstatě stejný jako před třemi lety.

Yahoo patří ve svém oboru k průkopníkům a na konci 90. let to byl dominantní poskytovatel e-mailových účtů zdarma. Firmu ale později dohnala a nakonec i předehnala konkurence. Akcie firmy za posledních 12 měsíců do minulého pátku ztratily zhruba třetinu hodnoty.

Evitanazie pro Yahoo: investoři se zbavují podílů, Mayerová je na odpis