Případ „ukradeného“ vlaku: uklízečka se snažila nehodě zabránit

Vykolejený vlak, který místo strojvůdce řídila uklízečka

Vykolejený vlak, který místo strojvůdce řídila uklízečka Zdroj: CTK

Uklízečka, se kterou v lednu najel vlak nedaleko Stockholmu do domu, se snažila soupravu zastavit, když se jí to nepodařilo, našla si místo, kde by očekávaný náraz mohla nejlépe přečkat. Původním obviněním, že vlak ukradla se záměrem spáchat sebevraždu, se jen směje, napsal dnes portál The Local. Vlak se podle všeho rozjel kvůli nedbalému odstavení.

„Nechci se rozčilovat,“ vysvětlila 22letá žena odborovému magazínu SEKO, proč se celé události raději směje. „Oni jsou ti, kteří ze sebe udělali blázny,“ řekla o těch, kteří ji ihned po nehodě . Rozhovor se zmíněným časopisem je prý jediný, který k lednové události poskytne.

Při nehodě utrpěla mnohočetné zlomeniny a vážné poranění plic, lékaři ji tři dny udržovali v umělém spánku. Během této doby ji společnost SL, která v metropolitní oblasti zajišťuje dopravu, spolu s dopravní firmou Arriva obvinily z krádeže vlaku, později se jí obě firmy omluvily.

Následné policejní vyšetřování odhalilo, že dopravní podnik zanedbal několik bezpečnostních předpisů, což pravděpodobně nehodu způsobilo. Vlak například nebyl zabrzděn, řízení bylo odemčené a byl zařazen špatný převodový stupeň.

Uklízečka vytáhla klíčky

Uklízečka vypověděla, že jí nejdříve rozjezd soupravy neudivil, neboť se to v depu občas stávalo. Brzy ale pochopila, že to není tento případ, proto se snažila vlak neúspěšně zastavit vytažením klíčů ze startéru.

Čtyřvozová souprava nakonec po zhruba dvoukilometrové jízdě vykolejila v konečné stanici Saltsjöbaden a narazila do nedalekého domu. Při nehodě kromě uklízečky nebyl nikdo další zraněn.

Vlak, jehož čelní vagon z poloviny uvízl v domě, se stal v městečku atrakcí. Na místo se vydala řada obyvatel metropole, aby sami na vlastní oči nehodu viděli. Dělníci vagon odstranili po zhruba dvou týdnech, vyproštění se protáhlo kvůli obavám z narušené statiky stavby.