Připojení Česka k internetu za 20 let zrychlilo milionkrát

internet, ilustrační foto

internet, ilustrační foto

Rychlost připojení Česka do celosvětové internetové sítě se během 20 let zvýšila řádově milionkrát. Zatímco v roce 1992 mělo historicky první připojení československé federace rychlost 19,2 kbit/s, v současnosti je akademická síť Cesnet2 připojena linkami deset Gbit/s a je připravena i na realizaci přenosů o rychlosti 100 Gbit/s. Uvedlo to sdružení Cesnet při příležitosti dnešního výročí připojení Česka k internetu.

Zatímco v první polovině 90. let minulého století bylo připojení k internetu záležitostí akademického sektoru, v současnosti čítá tuzemská internetová populace 6,3 milionu lidí. Za poslední rok se rozšířila o zhruba 300 tisíc Čechů.

Typickými internetovými službami byly před 20 lety elektronická pošta, přenosy souborů po FTP a vzdálené přihlášení Telnetem. Webové stránky sice již existovaly, ale v podstatě o nich nikdo nevěděl. Akademici využívali systém Gopher, který však s větším rozmachem www záhy skončil.

I v současnosti slouží internet hlavně ke komunikaci, elektronickou poštu doplnily sociální sítě, čtyři pětiny připojených Čechů na internetu hledají informace o zboží a službách a tři čtvrtiny sledují on-line zprávy. Třetina tuzemských uživatelů na internetu sleduje videa a více než čtvrtina lidí podle ČSÚ na internetu nakupuje.

Počet registrovaných internetových domén s koncovkou .cz se přiblížil hranici 900 tisíc. Ta by měla padnout v nejbližších dnech. Na více než dvou pětinách domén .cz běží firemní prezentace, přes šest procent tvoří soukromé stránky a stejný podíl mají elektronické obchody. Zpravodajské weby mají podíl 0,7 procenta domén a stránky s pornografií 0,2 procenta.