Připravit, bude zelená

Přejít v Karviné po přechodu na zelenou je často téměř nemožné.

Lidé z Karviné si často stěžují, že nestihnou přejít po přechodu pro chodce tak rychle, aby celou dobu svítila na semaforu zelená barva. Sedmička otestovala, jak dlouho svítí zelená na přechodech ve městě. „V Karviné nestíhám přejít na zelenou hlavně u univerzity a u Prioru, koneckonců jako další chodci. Také bych uvítal semafory na některých dalších přechodech, které například nejsou dost osvětlené nebo tam alespoň postavil policisty, stejně jak tomu už je u kina Centrum,“ řekl Daniel Olšák z Karviné.

Jak semafory fungují vysvětlila vedoucí odboru místního hospodářství Jana Salamonová. „Délka signálu Volno na závisí na stejném signálu, ale pro auta. Nemělo by tak dojít k tomu, aby měli chodci i auta současně zelenou. Když je signál Volno pro chodce moc dlouhý, po nějaké době se po něm chodci začínají trousit. Proto se raději volí kratší signál s tím, že najednou přejde nashromážděný shluk chodců a jednotlivci si bezpečně počkají,“ vysvětluje Salamonová.

Nejklidněji můžete přejít na přechodu u Všeobecné zdravotní pojišťovny směrem k obchodnímu domu Prior. Zelená tu svítí třicet sekund. Naopak přidat do kroku budete muset u zimního stadionu v Karviné. Přejít na druhou stranu musíte na zelenou stihnout za pouhé čtyři vteřiny.

To, že zelená svítí na mnoha přechodech jen chvíli, vadí hlavně vozíčkářům. „V Karviné záleží na přechodu, někde se v mém případě přejet docela dá, ale třeba takový přechod u Zimního stadionu je hrozný. Semafory jsou tu přímo šílené. Tady nestíhají přejít ani normální chodci, natož pak já,“ sdělil dvaadvacetiletý Václav Rimell z Karviné.

Klidný přechod je u pojišťovny

Podle testu Sedmičky je jedním z přechodů, po kterém se dá přejí na druhou stranu silnice normální chůzí u obchodního domu Prior, směrem k Všeobecné zdravotní pojišťovně. Zelená tu svítí chodcům na cestu třicet vteřin.

Chodci si zelenou mohou zvolit

Na několika přechodech v Karviné řídí dopravu samotní chodci. „Tlačítkem si zelenou mohou vyvolat na křižovatkách U Slunce v Karviné Ráji, u ČSAD v Karviné-Novém Městě a na přechodu od železniční stanice k obchodnímu centru,“ informovala vedoucí odboru Jana Salamonová.

Od desíti hodin večer až do šesti ráno svítí na všech karvinských přechodech oranžová. Jen na křižovatce U Slunce je pořád červená. V případě, že přijíždí ke křižovatce auto, objeví se na semaforu pro jeho směr zelená.

„Později večer přecházím přes silnici nejraději. Nejezdí auta, všude je ticho, semafory nesvítí a já konečně nemusím přes přechod sprintovat, ale jdu si svým klidným tempem. Přes den si to jen tak někde dovolit nemohu,“ popsala Adéla Poláchová z Karviné.

Co by měl chodec vědět

Chodec nikdy nesmí vstoupit na přechod pro chodce před blízko jedoucím autem.

Na přechodu mají lidé chodit vpravo, přes silnici pak kolmo k její ose.

Pokud je padesát metrů od místa, kde chce chodec zrovna přejít přes silnici, přechod, musí ho použít.

Chodec se musí řídit signály pro chodce.