Prodej papírových map chřadne. Pomalu je vytlačují elektronické

iPhone, mapa - ilustrační foto

iPhone, mapa - ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Novinky v oblasti komunikačních technologií sráží prodej klasických map. Ředitelka Kartografie Praha Milada Svobodová pokles odhaduje o 20 až 30 procent.

„Obecně je poptávka po mapách velká. Ale tím, že je možnost jakékoli mapy stáhnout z internetu, pro vydavatele neradostná. Pokles prodeje map papírových tak činí dvacet až třicet procent,“ uvedla Svobodová.

Podle ní se stále ještě prodávají automapy a autoatlasy, protože většina uživatelů automobilových navigací zjistila, že se bez tištěného autoatlasu neobejdou. „Podle mne se jedná o dva různé produkty, které se budou prodávat a fungovat nezávisle na sobě,“ uvedla Svobodová. Na odbyt jdou také tištěné mapy velkých měst, například Prahy.

Tahákem pro lidi jsou podle ní také tematické mapy České republiky, kde oceňují především přehlednost, názornost a dobrou cenu. „Turisté budou jistě ještě dlouho používat turistické mapy papírové, i když si řada z nich pořídí GPS přístroj,“ dodala Svobodová.

Nových aplikací využívá také občanské sdružení Taggmanager.cz, které provozuje web dohaje.cz. Pomocí kódů, takzvaných taggů, které jsou na cestách v krajině si lidé mohou do svého mobilu stáhnout informace o krajině a další zajímavosti.