Prodeje počítačů po letech oživí. Tradiční přístroje ale čeká další pád

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Clive Darra, Flickr.com (CC BY-SA 2.0)

Světový trh s osobními počítači v letošním roce podle výzkumné společnosti Gartner čeká oživení, prodej by se měl po několika letech poklesu zvýšit téměř o procento. Naopak růst poptávky po tabletech, ukusujících z tržního podílu počítačů, letos po letech dvouciferného růstu výrazně spadne.

V příštím roce by mělo tempo růstu zrychlit na téměř čtyři procenta, řekl analytik firmy Gartner Ranjit Atwal. Trh s osobními počítači navzdory oživení poptávky nadále čelí silnému tlaku na snižování cen.

Růst v segmentu počítačů potáhnou především „ultramobilní prémiové“ notebooky. Jejich prodeje by se měly během příštích dvou let více než zdvojnásobit z loňských 39 milionů na 85 milionů kusů v roce 2016. Naopak prodeje tradičních počítačů a notebooků budou pokračovat v propadu z loňských 248 milionů na 279 milionů kusů za dva roky.

Gartner už dříve oznámil, že trh s osobními počítači ve druhém čtvrtletí loňského roku zastavil více než dva roky trvající propad. Data konkurenční organizace IDC naopak i loni vykazovala mírný pokles.

Tablety netáhnou

Prodej tabletů by se měl v letošním roce podle Atwala zvýšit pouze o 9,5 procenta. Analytik upozornil, že spotřebitelé mění své staré tablety za nové méně často, než se původně předpokládalo. Původní odhady totiž vycházely z toho, že spotřebitelé budou tablety střídat stejným tempem jako mobilní telefony, to se ale nestalo. Nové tablety totiž podle Gartneru nenabízejí tak významné novinky, aby přiměly zákazníky k nákupu nemodernějšího zařízení.

Společnost Gartner dále předpokládá, že prodej mobilních telefonů v letošním roce stoupne téměř o čtyři procenta na 1,9 miliardy kusů. Také na tomto trhu však podle firmy přetrvává tlak na snižování cen, a to zejména kvůli rostoucí konkurenci ze strany čínských výrobců.