Prodeje Windows 7 klesly, stejně jako zisk Microsoftu

Microsoft, Steve Ballmer

Microsoft, Steve Ballmer Zdroj: CTK

Prodeje Windows 7 klesly vlivem klesajícího prodeje osobních počítačů. Microsoft je přesto v dobré kondici.

Microsoft zažil slabší, i když stále velice dobré čtvrtletí. Největší softwarová firma světa vygenerovala příjem ve výši 20,89 miliardy dolarů, přičemž zisk se usadil na 6,62 miliardy dolarů. Nejenom, že analytici v obou případech očekávali více, ale zisk byl dokonce o pár milionů dolarů nižší, než za stejné období v předchozím roce.

Mírný pokles byl zapříčiněn klesající poptávkou po osobních počítačích. Ta za poslední 3 měsíce končící v prosinci 2011 celosvětově poklesla o 2 desetiny procenta a ve Spojených státech dokonce o 5 procent. Následkem toho divize Windows v Microsoftu zaznamenala o 6 procent nižší příjem, který se usadil na 4,74 miliardy dolarů. I tak se Microsoftu podařilo prodat už 525 milionů licencí Windows 7.

Dobré redmondské vyhlídky

Menší poptávka po osobních počítačích z konce loňského roku reflektuje krizi spojenou s nedostatkem klasických pevných disků. O vlivu na celé odvětví jsme referovali v . Výrobci počítačů, hardwarových komponent a softwaru předpokládají, že by se situace mohla stabilizovat někdy v druhém čtvrtletí tohoto roku.

Na nižší zájem o osobní počítače měla vliv také rostoucí poptávka po tabletech, zejména iPadu. Na předvánočním trhu se elektronika a počítače kupují zejména do domácností. Právě ty začínají namísto klasických počítačů kupovat iPad, protože si s ním jako s domácím zařízením vystačí. Microsoft ostatně tento trend pozoruje velice bedlivě a během tohoto roku se chystá zásadně reagovat. Více o tom v našem .

Internetová divize Microsoftu je stále ve veliké ztrátě. Už to ale nebolí tolik a červená čísla se zmenšují. Údaje jsou v milionech dolarů.Internetová divize Microsoftu je stále ve veliké ztrátě. Už to ale nebolí tolik a červená čísla se zmenšují. Údaje jsou v milionech dolarů. | Jan Sedlak

„Měli jsme solidní čtvrtletí. Chystáme se na tento rok, ve kterém představíme mnoho novinek, které zásadně ovlivní naše produkty a služby,“ okomentoval novinářům a analytikům poslední výsledky Steve Ballmer. Menší prodeje Windows byly skutečně jedinou slabinou jeho firmy. Serverová, byznysová a zábavní divize zaznamenaly růst v řádu jednotek procent.

Letošní rok sám Ballmer nazývá rokem restartu a vkládá do něj velké naděje. „Po CESu vidíme mnoho pozitivních reakcí na naše nové telefony a počítače, stejně jako na sjednocené uživatelské rozhraní Metro,“ pochvaloval si Ballmer. Pozitivní ohlasy Microsoft v posledních měsících sklízí také od kritiků. Firmě se podařilo sjednotit dříve roztříštěné technologie a letos plánuje start ambiciózního systému Windows 8.

Ze dna se dokonce začalo odlepovat dlouhá léta ztrátová internetová divize. Ta je sice stále ve ztrátě přesahující 400 milionů dolarů, červená čísla se ale výrazně snižují. Bing navíc na americkém trhu předehnal Yahoo.

Na dobré zprávy reagovaly také akcie, které se vyhouply na roční maximum dotírající se na hranici 30 dolarů.