Program americké univerzity ovlivní, kudy potečou vaše data

Internet, ilustrační foto

Internet, ilustrační foto Zdroj: Tomas Novak, Euro

Uživatelé běžně nemají možnost určit, přes jakou zemi se jejich datové pakety vydají. Rozhodujícím faktorem ve světové síti by obvykle měla být nejrychlejší cesta. Jenže před dvěma lety se objevily první útoky, při kterých se například data z několika zemí, včetně České republiky, přesměrovávala přes běloruské poskytovatele internetového připojení.

Při takových změnách trasy můžou být procházející data zachycena a dokonce i změněna. Například Čína dokáže s pomocí takzvané „DNS injekce“ měnit data pocházející z vybraných serverů. Podle americké Asociace výpočetní techniky se tento nástroj neomezuje pouze na čínské uživatele. Například českému uživateli se můžou stránky původně kritizující Peking načíst v nové verzi, pokud data putují přes Čínu.

Software Alibi Routing, který vyvinuli vývojáři z Marylandské univerzity, umožňuje určit, přes které státy nemají datové pakety procházet. Program uživateli následně nahlásí trasu jeho dat, včetně GPS souřadnic a časových razítek. Pokud se Alibi Routing k těmto datům nedokáže dostat, uživatele na to upozorní. Vývojáři už uveřejnili kód, na základě kterého chtějí vytvořit doplněk do prohlížeče.