Pronikavá tragédie o politických i osobních nestvůrách

Leviatan

Leviatan Zdroj: Film Europe

Mořská příšera rozsévající strach a chaos i metafora pro absolutistickou státní moc, která má své občany výměnou za abdikaci jejich svobody před onou obludou ochránit. To znamená leviatan v Bibli a v proslulé politicko-filozofické knize Thomase Hobbese.

Leviatan se jmenuje i novinka Andreje Zvjaginceva oceněná za scénář v Cannes. Zasloužená cena z nejdůležitějšího filmového festivalu není jediná. Leviatan, čerstvě nominovaný na čtyři Evropské filmové ceny, patří k nejlepším a nejpodstatnějším snímkům roku.

Inspirován i osudem nešťastného Joba, Kleistovou známou novelou o Michaelu Kohlhaasovi a skutečnou tragédií Američana, který se v roce 2004 po svém rozhodl protestovat proti nátlaku betonové firmy, aby prodal svůj pozemek, film předkládá příběh o střetu jedince a státní moci jako drama intimní i společenské. Do sporu vznětlivého Nikolaje s arogantním starostou nadutým obrazně i fyzicky o dům u Barentsova moře totiž osudově zasáhnou osobní vztahy mezi Nikolajem, jeho mladou ženou a jeho kamarádem z vojny. Nyní právník přijel za Koljou z Moskvy případ vyřešit. Omylní lidé se svými slabostmi a tíživými strastmi tu jsou malým protivníkem pro státní mašinerii. Ta je dokáže semlít jako demoliční bagr, aniž by hnula brvou jako místní soudkyně odemílající byrokratický rozsudek.

Zvjagincev bývá od svého pozoruhodného debutu Návrat přirovnáván k Andreji Tarkovskému. Leviatan je na jeho poměry dílo ambiciózní v rozsahu i dosahu, s větším počtem skvěle zahraných postav a otevřenější kritikou putinovských poměrů. Ta ostatně filmu způsobila problémy s domácí distribucí, ale naštěstí nezabránila jeho národní nominaci na Oscara. Jeho živá evokace nespravedlnosti, hněvu, smutku a bezmoci je přitom jasně srozumitelná i pro lidi, kteří tolik neklejí, nepijí vodku a žijí v uspořádanější zemi.

Scénář, který opět napsal s Olegem Něginem, režisér natočil s působivou poetikou, která dál prohlubuje dopad filmu, zdrcujícího i přes vtipné opilecké vložky páru Nikolajových kamarádů. K tomu je třeba připočíst krásné záběry chladné a přitom fotogenické krajiny u Murmansku od Zvjagincevova dvorního kameramana Michaila Kričmana. A také velkolepé a neodbytně pronikající obrazy rozpadu v podobě vraků loděk a velrybích kostí, umocněné majestátně dramatickými skladbami Phillipa Glasse. Vše dodává politické kritice Leviatanu auru velké osudové tragédie, která umí proniknout do morku kostí jako ruská zima.

Leviatan
(drama, Rusko, 141 min)
Režie: Andrej Zvjagincev
Hrají: Alexej Serebrjakov, Jelena Ljadová, Vladimir Vdovičenkov, Roman Maďanov
Hodnocení: 90 %