Prostitutky se přesouvají do privátů

Budějovický sexbyznys se mění. Odhalilo to sdružení Rozkoš bez Rizika, které sleduje prostituci a poskytuje ženám nabízejícím tyto služby pomoc.

Například testy na pohlavní nemoci. Z ulic a nočních klubů se podle něj většina prostitutek přesunula do privátních bytů.
„Sledujeme inzeráty nabízející sex. Odpovídáme na ně přes e-mail s odkazem na naše stránky. Jen v krajském městě jsme už takto kontaktovali na čtyřicet takových privátů, ve skutečnosti je jich daleko víc,“ říká Monika Kochlöflová ze sdružení, které teď zakládá svou pobočku po Praze a Brně také v Budějovicích. Sídlo si zařizuje na adrese Česká 20.
V kraji působí organizace několik let. Zajíždí do nočních klubů a přesvědčuje ženy, aby se nechaly vyšetřit na pohlavní nemoci. Jen v loňském roce otestovala na tři stovky případů. Sedm z nich bylo pozitivních na syfilis, dva na hepatitidu B a čtyři na hepatitidu C. Navíc jeden nový případ HIV, těch je celkově v kraji čtyřiačtyřicet. Podle lékařů z infekčního oddělení budějovické nemocnice je toto číslo varující. „Stále více se do sexbyznysu uchylují svobodné matky nebo ženy ve finanční tísni. Platí dluhy, hrozí jim exekuce, ztratily zaměstnání. Odhadujeme, že jich bude přibývat,“ vysvětluje Kochlöflová.
V Budějovicích navštěvuje sdružení tři noční kluby. Ženy v nich musí jejich majitelům platit režii. Práce v privátních bytech pro ně ale není laciná. Polovinu honoráře, který se pohybuje kolem tisíce korun, zpravidla platí majiteli bytu. Někde dokonce působí operátor, který přes telefon domlouvá schůzky s klienty.
Rozkoš bez Rizika funguje anonymně. „Nepřemlouváme klientky, aby změnily život, i když to pro ně není rozkoš. Snažíme se, aby chodily na zdravotní prohlídky a nechaly se testovat,“ říká Kochlöflová.
Testy provádí sdružení zdarma. V lékárnách jsou navíc k dostání takzvané domácí testy, který si může udělat každý sám. Jsou pouze orientační, potvrdit je musí lékař.

Domácí testy k dostání v lékárně

Mononukleóza - virus se přenáší slinami. Cena kolem 250 korun
Chlamydie - sexuálně přenosná infekce. Cena testu kolem 500 korun
Syfilis - bakteriální onemocnění šířící se pohlavním stykem. Test za 299 korun
Test na drogy - odhalí THC, extázi, pervitin, heroin. Cena kolem 224 korun