Protekční číslo auta už si na Slovensku nepůjde "koupit"

Slovenské ministerstvo vnitra se rozhodlo zatrhnout kupčení s poznávacími značkami u aut. Lehce zapamatovatelná čísla pro své vozy v minulosti s oblibou mimo pořadí získávali lidé z podsvětí. Teď má této praxi zamezit nový software na dopravních inspektorátech, který zajistí přidělování evidenčních čísel náhodným výběrem.

Do nového systému nebude moci policista nijak zasahovat. Už se tak velmi pravděpodobně nestane případ, kdy všechny čtyři mercedesy zesnulého šéfa bratislavského podsvětí Jozefa Slobody měly tři sedmičky.

Zajímavá čísla si však oblíbili také politici. Server sme.sk zmiňuje například šéfa slovenské politické strany SNS Jána Slotu. Jeho Audi má tři pětky, Bentley jezdí s číslem 300 a když byl Slota primátorem v Žilině, vozil se autem s číslem 001.

Konkrétní dopravní inspektorát bude podle nového systému mít vždy k dispozici určitý minimální počet evidenčních čísel, která bude systém náhodně přidělovat. Správní poplatek zůstává pro Slováky stejný- 16,50 eur za kus, tedy 33 eur za osobní auto.