Provozovatel seznamky Tinder vstoupil na burzu, hodnota firmy přesáhla 3,5 miliardy

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Viktor Hanacek, picjumbo.com

Skupina internetových seznamovacích služeb Match Group vstoupila na burzu. Akcie mateřské firmy servisů Tinder, OkCupid a dalších v průběhu prvního dne obchodování na trhu Nasdaq stouply až o 24 procent na 14,89 dolaru za kus. Hodnota společnosti, která se prohlašuje za světovou jedničku mezi seznamkami, tak dosáhla 3,57 miliardy dolarů (89,9 miliardy korun).

Match Group se emisí akcií a jejich vstupem na veřejný trh vyděluje ze skupiny IAC/InterActiveCorp, kterou vlastní americký mediální magnát Barry Diller. Její seznamky podle médií přitahují hlavně na smartphonech mladé zaneprázdněné odborné pracovníky, kteří jsou jednou z nejcennějších cílových skupin pro reklamu.

Firma ve středu uvedla, že primárním investorům prodá své akcie po 12 dolarech, což bylo na dolní hranici orientačního rozpětí 12-14 dolarů. Prodejem svých akcií skupina získala 400 milionů dolarů (deset miliard korun) a její tržní hodnotu emisní cena určila na 4,2 miliardy dolarů.

Match Group, která působí ve 190 zemích a nabízí své služby ve 38 světových jazycích, zvýšila v prvních devíti měsících tohoto roku výnosy o 16 procent na 753 milionů dolarů. V červenci koupila za 575 milionů dolarů seznamku PlentyOfFish, a navázala tím na dosavadní sérii akvizic. IAC využije příjmů z prodeje akcií Match Group ke snížení dluhu.

Nervozita na trzích vedla v posledních dvou měsících v USA k odkladu několika významných primárních emisí, například akcií luxusního obchodního řetězce Neiman Marcus Group nebo provozovatele supermarketů Albertsons Companies. Hlubokou slevu musely investorům nabídnout platební firmy First Data a Square - posledně jmenovaná dnes vstoupila na newyorskou burzu.