Průmyslová špionáž z doby bronzové

Sfinga, Egypt

Sfinga, Egypt Zdroj: Profimedia.cz

V době bronzové okopírovali obyvatelé severu Evropy skládací sedačky egyptských faraónů.

Dneska má pod zadkem skládací sedačku ze dvou obdélníkových rámů spojených kusem textilie každý rybář. Před 3500 roky usedali na tuto technickou vymoženost egyptští faraónové – a také vůdcové severoevropských kmenů na území dnešního Německa či Dánska. Jak se tenhle elegantní kus nábytku dostal přes celou Evropu?

Skládací faraónské trůny

Skládací sedačky s dřeveným rámem a pruhem kůže se našly už v hrobce faraóna Tutanchamona. A hned dvě. Ta luxusnější byla vyrobena z ebenu a byla zdobena slonovinovými intarziemi. Ve starém Egyptě sloužily skládací stoličky jako přenosné trůny. Nebyl to tedy jen kus nábytku, ale zároveň i odznak moci. Egyptští výrobci stoliček někdy připevňovali na spodní konce nohou příčné dlouhé tyče, které bránily boření do písku.

skládací faraónský trůnskládací faraónský trůn

Prakticky stejně konstruované stoličky z doby před 3 500 roků byly nalezeny na severu Evropy, v Německu, Dánsku nebo Švédsku. Ve střední či jižní Evropě se nikdy nic podobného nenašlo. Archeologové z toho usuzovali, že obyvatelé severu Evropy vynalezli konstrukci skládací stoličky nezávisle na Egypťanech.

Okouknutá konstrukce

Nejnovější výzkum německých archeologů ale svědčí o mnohem barvitější historii evropských skládacích sedaček z doby bronzové. Jsou příliš podobné těm egyptským, než aby to mohla být pouhá náhoda. Nejpravděpodobnější je, že je někdo okoukl přímo v Egyptě. Jde o příklad průmyslové špionáže z doby bronzové.

Lidé sídlící v době bronzové na severu Evropy nebyli žádní peciválové. Svědčí o tom oběh surovin i výrobků. V německém pohoří Hartz se našly šperky vyrobené ze zlata pocházejícího z Cornwallu. Vyráběly se tu meče inspirované mykénskými zbraněmi nebo jehly napodobující výrobky z Kypru. Německý cín byl nalezen až daleko na severu Švédska. Obchodníci s luxusním zbožím putovali často pěšky, protože cenný náklad unesli na zádech. Obchod se surovinami zajišťovaly vozy tažené voly. Mohli tito obchodníci dojít či dojet až do Egypta? Není to vyloučené.

běžná skládací židleběžná skládací židle

Mnozí obchodníci mířili na jih do Středomoří. Za vlády faraóna Thutmose III (1479 až 1426 př.n.l.) sahaly hranice egyptské říše až do dnešního Turecka. Podle německých archeologů při jedné cestě na pomezí starověkého Egypta okoukli Seveřané i egyptský skládací trůn.

Skládací sedačky vyráběné na severu Evropy byly často jen 25 cm vysoké. Sloužily však – po vzoru těch egyptských – jako odznak významného postavení. Na shromážděních, kde jinak všichni seděli na zemi, stačila i malá stolička k tomu, aby kmenový náčelník nad všemi náležitě „vyčníval“.