Průzkum: Chuť bank financovat nové realitní projekty roste

Česká republika patří spolu s Rakouskem a Polskem mezi země střední a východní Evropy, kde banky nejvíc důvěřují financování realitních projektů. Vyplynulo to z průzkumu poradenské společnosti KPMG který ukázal, že chuť financovat nové realitní projekty roste nejvíc v Polsku, Rakousku a České republice, s větším odstupem následují Slovensko a Rumunsko. Banky dávají přednost spíše dokončeným projektům, jež generují stabilní peněžní příjem.

Průzkum zároveň ukázal, že většina bank má z krizových let ve svém úvěrovém portfoliu řadu problematických úvěrů. „Banky v celém regionu se, stejně jako v České republice, snaží hledat cestu k restrukturalizaci těchto úvěrů a vyjednávat s věřiteli, než aby volily razantní řešení vedoucí k realizaci a převzetí zástavy,“ uvedl Pavel Kliment z KPMG Česká republika, který je odpovědný za služby pro realitní a stavební společnosti. Investoři ve všech zkoumaných zemích se přitom podle Klimenta domnívají, že restrukturalizace problematických úvěrů na realitní projekty bude úspěšná. Největšími optimisty jsou v tomto ohledu zástupci finančních institucí v České republice, na Slovensku a v Bulharsku.

„Průzkum však jasně ukázal, že i přes mírné oživení je vliv globální ekonomické krize stále citelný a důvěra bank ve financování realitních projektů se bude obnovovat jen velmi pomalu,“ dodal Kliment.