První administrativní budova v pasivním standardu

V Brně na svazích Špilberku vzniká projekt Otevřená zahrada, který zahrnuje výstavbu první administrativní budovy v pasivním standardu u nás, projekt vytvořil prestižní ateliér Projektil Architekti, iniciátorem záměru je Nadace Partnerství.

Cílem projektu je vytvořit v centru Brna v návaznosti na městský park pod Špilberkem hravou zahradu pro environmentální vzdělávání škol i veřejnosti, propojenou s poradenským centrem Nadace Partnerství. Budova bude splňovat požadavky pasivního domu (spotřeba primární energie do 15 kW/m2/rok) a bude respektovat zásady „zelené“ výstavby i v dalších ohledech - dům je koncipován jako součást zahrady a bude u něj aplikována např. zelená střecha, k provozu zahrady a částečně i pro užitkovou vodu bude využívána dešťová voda. Rozsáhlý projekt vznikne na pozemku o celkové ploše 2800 metrů čtverečních, který je součástí severního úpatí brněnského parku Špilberk v městské památkové rezervaci. V minulosti území, kde vznikne Otevřená zahrada, sloužilo jako zahrady domů v Údolní ulici, během posledních nejméně dvaceti let ale byly nevyužívané a zpustly.

#####Volný přechod do zahrady

Pasivní dům se zelenou střechou bude volně přecházet do svahu Špilberka, který se promění ve vzdělávací zahradu s 13 výtvarně ztvárněnými stanovišti. Každé z nich bude znázorňovat jeden ze čtyř živlů. V budově bude 65 poradenských míst, a budou v ní sídlit minimálně čtyři celostátní neziskové organizace. Při promýšlení pasivního konceptu připravované stavby centra se autoři projektu neorientovali pouze na energetické úspory v chladných obdobích. V budově administrativního typu podle nich není tak velkým problémem úspora energie na vytápění, ale naopak udržení přijatelné teploty v horkých letních dnech. Projekt proto důsledně řeší detaily oken, zastínění, větrání, vnitřního osvětlení a dalších faktorů ovlivňujících spotřebu a tepelné zisky.

Zásadní koncepce je ale ve volbě těžké betonové konstrukce v létě chlazené a v zimě ohřívané soustavou tepelných čerpadel. Jejich využití se pro potřeby této budovy ukázalo ekonomicky výhodnější než použití solárních panelů a fotovoltaiky. Pasivní koncepce stavby nebude sloužit jen k úsporám při jejím provozu. Objekt sám o sobě totiž bude vzdělávacím nástrojem jako ukázka stavitelství v nejmodernějším energetickém standardu a ekologicky šetrného provozu. V rámci didaktického určení projektu budou provozní parametry objektu zobrazovány na veřejně přístupném displeji a také budou on-line využívány pro výuku na brněnském i pražském Vysokém učení technickém.

#####Pomohou peníze z Evropské unie

Investici ve výši 92 milionů korun z větší části (77 milionů korun) pokryjí finance z Operačního programu Životní prostředí, 18 milionů korun investuje Nadace Partnerství. Objekt a zahrada budou sloužit mnoha účelům, zejména poradenství a vzdělávání. Na projekt Otevřené zahrady již bylo vydáno stavební povolení a dokončuje se příprava výběrového řízení na generálního dodavatele stavby. Řešení navržené ateliérem Projektil Architekti vybrala porota vedená arch. Pleskotem zejména pro citlivé propojení - splynutí svažitého parku se zelenou střechou budovy. Stavba bude zahájena v červenci letošního roku a její dokončení je naplánováno na září 2012.