První škola majordomů v Číně

International Butler Academy v Nizozemí

International Butler Academy v Nizozemí Zdroj: Profimedia.cz

Alvin Chu se v bílých rukavičkách pokouší nést talíř a udržovat ho přitom v rovnováze. Je to jeden z nesčetných úkolů, které musejí splnit studenti první čínské školy majordomů, vzdělávaní v anglosaské tradici, aby mohli obsluhovat zbohatlíky ve své vlasti.

V International Butler Academy, otevřené loni v Čcheng-tu, metropoli provincie S'-čchuan, se studenti učí zvládat bezchybně každodenní úkoly velkých domů, od přesného napínání prostěradel po čištění stříbra a správné umístění příborů k hostině.

Při nácviku údržby domu klade Alvin Chu podnos přeplněný plastovými napodobeninami před svého švýcarského učitele. Pod přísným okem mistra přemísťuje student za pomoci stříbrného nože obsah talíře tak, jak má být.

„V Číně je stále více velmi bohatých lidí a ti vyžadují dokonalé služby,“ vysvětluje mladý Chu. Stejně jako on se do šestitýdenního kursu přihlásily již desítky studentů. Výuka, kterou řídí zahraniční tým, je velmi přísná a kurs stojí mnoho peněz - 40.000 jüanů, tedy asi 163.000 Kč. Perspektivy v tomto povolání jsou však velmi atraktivní: majordomus může doufat v měsíční mzdu ve výši 20.000 jüanů (85.000 Kč), a to v zemi, kde se průměrná mzda pohybuje mezi 1300 až 1800 jüanů (5240 a 7260 Kč).

International Butler Academy v NizozemíInternational Butler Academy v Nizozemí | Profimedia.cz

V Číně jsou nesmírně populární komorník Alfred ze světa amerického superhrdiny Batmana a protagonisté britského seriálu Panství Downton, který popisuje britskou aristokratickou rodinu na počátku 20. století. „Panství Downton je u nás tak slavné, že se stalo metou, s níž se poměřujeme,“ vysvětluje hlavní učitel institutu Thomas Kaufmann.

„Vzhledem k neustálému nárůstu poptávky je logické, že jsme zde otevřeli specializované vyučování. Je mnohem snazší vychovat z Číňana majordoma než ze západního majordoma udělat mandarína,“ prohlašuje. Ve škole v Čcheng-tu, ve vile napodobující luxusní příbytek, začínají kursy každý den úklidem, čištěním a leštěním, pak se rozhoří například široké diskuse o poloze karafy s vodou na stole.

International Butler Academy v NizozemíInternational Butler Academy v Nizozemí | Profimedia.cz

Jeden centimetr navíc u nože na máslo učitel neúprosně kritizuje a studenti si dávají pozor, aby přesně zachovali správné rozložení vidliček. „Jak můžete takhle položit nože? Nezměřil jste si vzdálenost, všechno se musí měřit!“ sekýruje Kaufmann žáka.

Institut v Čcheng-tu vede nizozemský tým a na financování se podílí čínská skupina podnikající v nemovitostech Langji Real Estate, která se pyšní tím, že může obstarat movitým klientům takové služby.

„Předpokládáme, že budeme moci nabídnout pro každou vilu jednoho majordoma,“ uvádí mluvčí společnosti paní Pchu Jen. Také její konkurent, společnost Sinobutler, podepsala několik dohod o spolupráci s realitními kancelářemi, jimž nabízí služby majordoma.

International Butler Academy v NizozemíInternational Butler Academy v Nizozemí | Profimedia.cz

Na čínském trhu s nemovitostmi, který se po létech prudkého rozvoje zadrhl, musejí společnosti stále náročnějším zákazníkům nabízet širší služby, poznamenává Kaufmann.

„Abychom je uspokojili, musíme věnovat pozornost úplně všemu. Sloužíme rovněž šéfům nadnárodních společností. Jsme velmi spokojeni, když jim dokážeme vyhovět a učinit je šťastnými,“ říká Alvin Chu.