PSJ postaví obchodní komplex za 250 milionů korun v ruském městě Tambov

Stavební společnost PSJ začala budovat obchodní komplex v ruském městě Tambov. Práce na zakázce v hodnotě 10,5 milionu eur (přes 253 milionů korun) budou dokončeny za rok, sdělil mluvčí společnosti Miroslav Fuks. PSJ teď v Rusku působí i na dalších třech místech. V Rjazani dokončuje obchodní a zábavní centrum, u města Petrozavodsk staví dřevozpracující závod a v Kazani rezidenční komplex.

V městě Tambov, asi 500 kilometrů od Moskvy, vznikne jednopodlažní hypermarket o rozloze skoro 8 tisíc metrů čtverečních. Na tříhektarovém pozemku bude rovněž postavena galerie se dvěma podlažími pro kanceláře a prodejny. Na venkovní parkoviště se vejde 355 aut. Investorem je společnost Eko Prom Lipeck, financování projektu zajišťuje UniCredit Bank s Exportní garanční a pojišťovací společností (EGAP).

Zahraniční zakázky loni představovaly 36 procent ročního obratu PSJ, nejvíc v historii této firmy. V roce 2009 byl tento podíl nižší o 17 procent. Nejvýznamnější zahraniční aktivity se odehrávají v Rusku. Dokončované obchodní a zábavní centrum M5 Mall v Rjazani představuje zakázku zhruba za tři miliardy korun. Stavba závodu na výrobu dřevotřískových desek u města Petrozavodsk, která by měla být dokončena v příštím roce, bude stát skoro 3,8 miliardy korun. Jde o největší zakázku v jednadvacetileté historii PSJ, podotkl Fuks. Dalším významným počinem PSJ v Rusku je nedávno zahájená výstavba rezidenčního komplexu Megapolis v Kazani zhruba za 800 milionů korun. Skupina firem PSJ loni zvýšila konsolidované výnosy meziročně skoro o čtvrtinu na 4,9 miliardy korun. Zisk skupiny před zdaněním činil 115 milionů korun. Skupina PSJ zaměstnává kolem 700 lidí.