Půjčení auta jako v samoobsluze. Paříž dobývají „bublinové“ elektromobily

Autolib

Autolib

Čtyřsedadlové elektromobily Bluecars charakteristického bublinového tvaru se už příští týden začnou prohánět ulicemi francouzské metropole. Pařížanům budou k dispozici v rámci samoobslužného systému půjčoven Autolib, který kopíruje úspěšný projekt půjčoven jízdních kol Velib. Zpočátku bude k pronajmutí 66 aut na 33 stanovištích. Do konce roku 2012 už má být v systému 3 tisíce vozů na více než tisícovce stanovišť. Jednou z hlavních motivací je ulehčit dopravě v Paříži.

Provoz nového systému Autolib má na starosti francouzský konglomerát Bollore. Pro projekt speciálně vyvinutá elektricky poháněná auta Bluecars, která na jedno nabití ujedou 250 kilometrů, se budou v samoobslužných půjčovnách nabízet za 4 až 8 eur na půl hodiny jízdy, po zaplacení jednorázového členského poplatku 10 eur na den. Možné bude i roční předplatné, které by pak mělo činit 12 eur měsíčně.

„Chceme přesvědčit lidi, aby změnili svůj koncept myšlení. Abyste mohli využívat auto, nemusíte ho nutně vlastnit,“ vysvětlil Reuters generální manažer projektu Morald Chibout.

Pařížany netrápí pouze auty přeplněné ulice, ale také vysoké náklady na pojištění a parkování. Čtvrtina obyvatel francouzských měst podle loňského průzkumu Chronos TNS Sofres zvažuje, že se auta zbaví, nebo jízdy významně omezí.

Zvyšující se sazba u vypůjčených elektromobilů při překročení hodinové doby jízdy má motivovat k jejich využívání ke krátkým cestám. Účastník systému si bude moci elektromobil předem objednat, nebo doufat, že bude na daném stanovišti právě k dispozici. Po skončení jízdy musí elektromobil vrátit na některé ze stanovišť.

AutolibAutolib

Investice do projektu se Bolloremu může v budoucnosti vyplatit

Pařížská radnice přispěla na vybudování stanovišť samoobslužného systému půjčoven 35 milionů eur. Konglomerát miliardáře Vincenta Bolloreho do projektu investoval 200 milionů. Podnikatel věří, že se mu vynaložené prostředky vyplatí. Podle odhadů totiž v roce 2020 dosáhne trh s elektromobily obratu 20 až 50 miliard eur. Úspěch Autolibu by tak byl pro elektromobily firmy Bollore nedocenitelnou reklamou.

Předobraz startujícího projektu - samoobslužný systém pro půjčování jízdních kol Velib - byl v Paříži spuštěn v roce 2007. Navzdory problémům zahrnujícím krádeže a vandalismus se rychle stal nedílnou součástí tamních ulic, protože řada lidí začala dávat kolu přednost před jízdou autobusem nebo metrem.