Radiokomunikace chystají dvě další datová centra

České Radiokomunikace

České Radiokomunikace Zdroj: Jan Sedlak

České Radiokomunikace rozšiřují svůj dosud spíše vedlejší byznys s datovými centry. K dosavadním třem – na žižkovském vysílači v Praze, v sídle firmy na Strahově a na Tlusté hoře u Zlína – přibudou v nejbližších měsících další dvě.

„Nyní připravujeme datové centrum na vysílači Cukrák u Prahy a na Barvičově ulici v Brně,“ říká v rozhovoru pro E15 generální ředitel firmy Martin Gebauer.

„Výnosy z datových center a cloudových služeb nám rostou v řádu desítek procent ročně, ale bez dalších investic by se nemohl tento byznys dále rozvíjet,“ dodal. Radiokomunikace do datových center investovaly v posledních čtyřech letech přes sto milionů korun. Peníze šly nejen do výstavby, ale i do kvality služeb, zejména do bezpečnosti. To je také hlavní věc, kterou chce firma konkurovat velkým datovým centrům lákajícím klienty na velký prostor a cenu.

„Principiálně se zaměřujeme na bezpečnost. Troufnu si říct, že z hlediska bezpečnosti a zabezpečení jsme zcela na špici. Vždyť v naší firmě pracuje více než 150 lidí, kteří mají prověrku Národního bezpečnostního úřadu,“ podotkl Gebauer.

V hledáčku má firma soustřeďující se zejména na sítě pro rozhlasové a televizní vysílání delší dobu i další dvě velká města – Plzeň a Ostravu. „Připravit datové centrum znamená výraznou investici. Hledáme proto stále partnery a zákazníky, kteří by to toho šli,“ uvedl.