Recenze: Bídníci představují dynamický pohled na předměstí Francie

Strážci pořádku? Trio policistů přispívá k problémům čtvrti, na kterou má dohlížet.

Strážci pořádku? Trio policistů přispívá k problémům čtvrti, na kterou má dohlížet. Zdroj: Film Europe

Pařížské předměstí Montfermeil se do loňska mohlo nejvíce chlubit tím, že se v něm odehrává část slavného románu Bídníci Victora Huga. Na festivalu v Cannes vyšli ze čtvrti plné problémů do světa další Bídníci, celovečerní debut Ladje Lyho, jednoho z místních obyvatel. Francouz s kořeny z Mali za film následně získal Cenu poroty v Cannes, Evropskou filmovou cenu za objev roku a nominaci na Zlatý glóbus i Oscara.

Současný hold Hugovi zkombinovaný s kritikou aktuálních sociálních poměrů ve Francii Ladj Ly poprvé natočil v roce 2017 jako 16minutový film. Už v něm si jeho tři kamarádi zahráli policejní jednotku, jejíž nový člen v podání nejznámější tváře osazenstva Damiena Bonnarda si zvyká na nekonvenční metody kolegů.

V celovečerní verzi přibylo podrobnější vykreslení prostředí, jemuž se věnuje první půlhodina filmu. A zápletka kolem asi desetiletého Issy, jehož poslední lumpárna s ukradeným zvířetem z cirkusu eskaluje až do povstání, v němž se z chlapce stává novodobé dítě ulice z původního Hugova díla Gavroche vedoucí ostatní bezmocné k odporu proti chování dospělých. 

Ladj Ly vše zakončuje otevřeně – s citátem od Huga vybízejícím k zamyšlení nad budoucností podobné mládeže z podobných míst. Ve filmu také zazní debata nad marností rebelií, konkrétně té z roku 2005. 

Režie se jinak většinu stopáže drží realistického, dynamicky observačního stylu. Divoké a často delší záběry ruční kamery přerušují jen občasné snímky z dronu, jenž se stává svědkem událostí a jehož nahrávka odhalí motivace několika skupin. Ty se stejně jako celá země dokážou skamarádit jen během oslav vítězství Francie na mistrovství světa ve fotbale.

Montfermeil ve filmu vypadá jako čtvrť ovládaná mužskými partičkami, které si neustále poměřují vlastní moc a ego a k diskuzím přicházejí hromadně se zbraní a s křikem. Těžko se divit, že malí kluci neumějí na jejich šikanu odpovědět jinak než násilně.

Právě jejich odveta dodává jinak poměrně nepřekvapivému, ač rasově a nábožensky výrazně nestereotypnímu pohledu na drsný život na předměstí nejvíc dramatické síly. A posouvá ho na dohled novodobé klasiky žánru Nenávist Matthieu Kassovitze.

Bídníci (krimi drama, Francie, 102 minut)

Režie: Ladj Ly

Hrají: Damien Bonnard, AlexisManenti, Djibril Zonga, Issa Perica

Hodnocení: 70 %