RECENZE: Thriller o švédském skandálu

Viník, nebo oběť? Případ Thomase Quicka (David Denick) vzrušoval Švédsko dvakrát – ze dvou různých důvodů.

Viník, nebo oběť? Případ Thomase Quicka (David Denick) vzrušoval Švédsko dvakrát – ze dvou různých důvodů. Zdroj: Film Europe

Thomas Quick. Seriový vrah, nebo sedmilhář?
režisér Mikael Hafstrőm
3
Fotogalerie

Justiční skandály se nevyhýbají ani švédské společnosti. O tom největším z poslední doby vypráví snímek Dokonalý pacient.

Jeho původní název Quick naznačuje, že případ Thomase Quicka usvědčeného z osmi brutálních vražd je v zemi dostatečně známý.

Režiséra Mikael Håfström tak pátrání novináře ze švédské televize a jeho asistentky nestaví moc jako detektivku, která by napínala otázkou, zda byl psychicky narušený Quick opravdu vinný.

Spíše se soustředí na postupné odkrývání důkazů natolik podrobně, že snímek nakonec ocení hlavně velcí fanoušci žánru true-crime nebo Švédi.

True-crime v uplynulých letech láká diváky především k obrazovkám  platforem VOD (video on demand), Håfström si ale dává záležet, aby jeho verze nepůsobila televizně.

Vyprávění efektně dynamizuje prvky známé především z hororů, tedy úpravou barevnosti obrazu, vzpomínkami a myšlenkami vloženými pomocí rychlého, „lekacího“ střihu do scén, drama našlehává i pomocí mrazivého hudebního doprovodu.

Letos šedesátiletý filmař se ostatně na horory a thrillery specializuje, jak svědčí tituly jako Pokoj 1408 nebo Obřad. Od roku 2004, kdy získal nominaci na Oscara za své průlomové drama Zlo mezi námi, je točí v americké produkci. Dokonalý pacient tak představuje jeho návrat domů.

Snímek letos získal dvě švédské filmové ceny Zlatohlávek, jednu pro spolehlivě dobrého Davida Dencika v roli Quicka, muže, který byl pro pravidelný přísun léků a spokojenost svého okolí ochoten říct cokoliv.

Hlavním hrdinou příběhu, jenž se odehrává v roce 2008, je nicméně novinář Hannes Råstam v podání Jonase Karlssona, který kromě posedlého odkrývání pravdy kolem Quicka bojuje ještě s rakovinou.

Thriller, v němž se později ozývá i absurdní černá komedie, tak naplňuje strukturu filmů o jednotlivci, který se postavil systému a díky své vytrvalosti a tvrdohlavosti dokázal něco změnit. Americká zkušenost se u Håfströma nezapře.

V USA režisér natáčel spíše průměrné žánrovky. Ani jeho švédská novinka, detailně ilustrující jeden pozoruhodný případ, přes všechny své efekty z jeho filmografie výrazně nevybočuje.

 

Dokonalý pacient

(thriller, Švédsko, 132 minut)

Režie: Mikael Håfström

Scénář: Erlend Loe

Hrají: Jonas Karlsson, David Dencik, Alba Augustová, Magnus Roosmann

Hodnocení: 60 %