Rekonstrukce před prodejem může vydělat statisíce

Rekonstrukce nemovitostí před jejich prodejem se majitelům může značně vyplatit. I jednoduché úkony jako vymalování, natření oken či radiátorů nebo odvoz sutě z prodávaného pozemku mohou v konečném zúčtování přinést i statisíce korun. Uvádí to realitní kancelář M&M Reality.

„Například domu, jehož cena by mohla být kolem milionu korun, výrazně uškodí pohled na střechu v dezolátním stavu. Zájemce přijde společně s makléřem a hned vidí páku, jak jít s cenou o 200 tisíc i čtvrt milionu korun dolů. Pak se zaměří na špatnou vodu, špatné topení a skončí na ceně minus 400 tisíc od původní vize,“ uvádí Miroslav Jonáš z M&M Reality. V takových případech se podle něj vyplatí zrenovovat alespoň věci, které jsou na první pohled vidět. Střechu svépomocí nebo s minimálními výdaji prostě přeložit. „Zato nové stropní desky či řecký sloup uprostřed panelákového obýváku vskutku nikdo neocení,“ dodává. Často přitom není třeba vysokých investic, aby nemovitost na trhu zaujala. Záleží na detailech, které majitele v podstatě nic nestojí. A nízká tržní cena už kupce přitáhne sama. Namísto rozsáhlé rekonstrukce je mnohdy lepší „obyčejná“ péče o vzhled domu. Věci viditelné na první pohled dokážou stejně rychle přesvědčit, jako odradit. Pokud prodej trvá několik měsíců, je dobré starat se například o zahradu či okapy. Zvlášť důležité toto bývá při prodeji rekreačních nemovitostí.

„Jednou za čas vzít sekačku a terén upravit přece stojí možná stokorunu danou ochotnému sousedovi. Lidé se však chtějí nemovitosti zbavit, přestanou se o ni starat a vše zarůstá, do domu se vkrádá zatuchlost. U starších prostor, když se nepoužívají a například přes zimu je méně prohlídek, je to bez větrání hodně znát, když makléř s návštěvou otevře dveře. Na jedné schůzce jsme také v domě našli bezdomovce, takže z koupě sešlo. Na první pohled jde o logické věci, ale prodávajícím stále nedocházejí,“ popisuje Jonáš.

Rekonstrukce se majiteli podle něj vyplatí pouze v případě, že je levná a nemovitost s ní neztratí konkurenční výhodu na trhu. Nákladné předělávky paradoxně zájemce o koupi odpudí – vysokou cenou zakalkulovanou do ceny prodejní, ale i sníženou možností zařídit si obytné prostory podle svého. „Opravdu nejhorším řešením je udělat kompletně nové bytové jádro a dát například svítivě oranžově-zelené obklady,“ varuje Jonáš z M&M Reality.