Rezidenční trh se letos výrazně zpomalil

Na počátku roku 2009 se aktivita na rezidenčním trhu výrazně zpomalila. Klíčovou roli sehrávají kupující, kteří odkládají svá rozhodnutí koupit nemovitost nejčastěji kvůli zpřísnění podmínek pro udělení hypotečního úvěru a čekání na další pokles cen nemovitostí.

[file:2910:small:left]

Lidé se také v nejisté době nechtějí příliš zadlužit. Vyplývá to z průzkumu společnosti King Sturge. Díky zpřísnění podmínek pro udílení úvěrů pro developery se v prvním čtvrtletí v zásadě jen dokončovaly rozestavěné projekty. Nových bylo započato oproti předchozím obdobím výrazně méně a co do rozsahu, jde o menší projekty. Developeři se napříč segmenty snažili oživit poptávku akčními slevami, které zahrnovaly širokou paletu pobídek od snížení kupní ceny až po osobní automobil zdarma. Další vývoj prodejů bude prý na trhu s byty ovlivňovat také celkový vývoj ekonomiky. „Míra nezaměstnanosti bude růst a bude velmi ovlivňovat rezidenční trh,“ řekl analytik King Sturge Ondřej Novotný.

#####Developeři si stěžují na banky

Samotné developerské firmy ale nesužuje jenom pokles poptávky, která se prý v některých případech propadla až o polovinu. Banky jim totiž současně ztížily přístup k úvěrům. Během roku bude podle odborníků nabídka nových bytů dále klesat. Trh s byty tak po mnoha letech prochází zásadní změnou. Klíčovou roli totiž začali hrát kupující a jejich nároky. Letošní rok přinese také další rozevření cenových nůžek mezi kvalitními a méně kvalitními nemovitostmi a mezi novými a starými nemovitostmi. Kvalitu nemovitosti podle expertů určuje především lokalita, architektonické řešení a technické provedení. Nabídkové ceny bytů v Česku klesly za první letošní tři měsíce ve srovnání s posledním čtvrtletím 2008 podle nejnovějších údajů Českého statistického úřadu téměř o tři procenta. Je to první pokles od roku 2005.

#####Úroky hypoték se nezmění

Navzdory tomu, že ČNB v prosinci 2008 snížila klíčovou sazbu na 2,25 procenta, na snižování úroků hypotečních úvěrů to pravděpodobně mít vliv nebude. Mezibankovní trh bohužel stále nefunguje a mezibankovní sazba, od které se odvíjejí i hypotéky, se stále pohybuje nad úrovní čtyř procent. Díky zpřísnění podmínek pro poskytování hypotečních úvěrů, které se pravděpodobně ani v tomto roce nezmění, se předpokládá snížení celkového objemu hypotečních úvěrů. V uplynulých letech byl nákup bytu za účelem dalšího pronájmu velmi výhodnou investicí, především kvůli nízkým úrokovým sazbám hypotečních úvěrů a nízké inflaci.

#####Cizinci už byty moc nekupují

V roce 2008 se situace změnila v návaznosti na to, jak se zhoršila ekonomická situace v ČR a speciálně na realitním trhu. V roce 2007 tvořil podíl bytů obvykle nakupovaných na investici zhruba 20 procent v novém projektu, nyní tento podíl klesl mezi pět až deset procent. Na nákupech se již nepodílejí kupující ze západní Evropy (zejména Velké Británie a Irska). Tato situace bude v návaznosti na vývoj ekonomiky v letošním roce s největší pravděpodobností přetrvávat.