Řidičák v telefonu? V americké Iowě už připravují platformu

Smartphone (ilustrační foto)

Smartphone (ilustrační foto) Zdroj: CC BY 2.0: Highways Agency via Flickr

Když chytrý telefon už dnes poslouží jako náhrada platebních karet nebo různých jízdenek, proč by v něm nemohly být do budoucna uloženy také doklady? To si řekli v americkém státě Iowa, kde pracují na integraci řidičského průkazu do chytrých telefonů. Informoval o tom portál The Wall Street Journal (WSJ). Údaje z řidičského oprávnění bude sdružovat mobilní aplikace, pomocí které se řidič bude moci prokázat také při silniční kontrole.

Vývojem aplikace byla podle WSJ pověřena americká společnost MorphoTrust. Vzhledem k rozšířenosti mobilních platforem ve Spojených státech se zatím počítá pouze s aplikacemi pro Android a iOS. Obě mutace by měly být poskytnuty bezplatně. Zatím ovšem není přesně známo, kdy se aplikace nahrazující klasický řidičák stane platnou alternativou dokladu.

řidičák v mobiluřidičák v mobilu | The Wall Street Journal

Vývojáři se totiž potýkají zejména s bezpečnostními otázkami, které v kontextu celého projektu mohou vypadat jako banalita, jde však o ochranu soukromí uživatelů. Aplikace je navrhována tak, aby motorista telefon při silniční kontrole nemusel vůbec dávat z rukou.

Otazníky totiž panují kolem toho, jak bude řešeno soukromí majitele telefonu: při kontrole elektronického dokladu na displeji telefonu se má zabránit i tomu, že policista uvidí například právě příchozí notifikace nebo textové zprávy.

ČSOB chystá s T-Mobile bezkontaktní platby

GE chce rozšířit placení mobilem i pro klienty Vodafone