Rok 2020 bude pro Bitcoin zlomový. Být u toho nikdy nebylo jednodušší

Rok 2020 bude pro Bitcoin zlomový. Být u toho nikdy nebylo jednodušší

Rok 2020 bude pro Bitcoin zlomový. Být u toho nikdy nebylo jednodušší Zdroj: Expobank CZ

Nejstarší, největší a nejznámější z kryptoměn čeká zlomový rok. Teprve potřetí od svého vzniku zažije Bitcoin půlení odměn, čeká ho debata o poplatcích a začne masivně pronikat do tradičních financí.

Bitcoin vstupuje do jednoho ze svých nejdůležitějších roků. Teprve potřetí od svého vzniku v roce 2009 Bitcoin v květnu 2020 projde fází půlení odměn. Těžaři, kteří za tyto odměny zajišťují chod sítě, tak budou dostávat méně peněz. Místo 1800 Bitcoinů denně to bude pouze 900, což na jednu stranu některé z nich může odradit od práce, na stranu druhou předchozí dvě půlení vždy vedla k raketovému růstu cen.

Faktorem, který může brzdit nárůst ceny Bitcoinu jsou dražší transakční poplatky při jeho posílání. S cenou poplatků se bude snažit komunita vývojářů vypořádat a rok 2020 bude místem celé řady konferencí, na kterých se bude diskutovat kudy se vydat. Ať už bude rozhodnutí jakékoliv, bude kolem něj velmi živo.

Rok 2020 bude pro Bitcoin zlomový. Být u toho nikdy nebylo jednoduššíRok 2020 bude pro Bitcoin zlomový. Být u toho nikdy nebylo jednodušší | Expobank CZ

Živo bude i u nás. Podle serveru cryptosvet.cz se Praha „dlouhé roky umisťuje na předních příčkách v žebříčku hodnotící dostupnost plateb s kryptoměnami,“ a obecně lze tvrdit, že Česká republika je srdcem Bitcoinu. To lze vedle rozsáhlé sítě bitcoinových bankomatů a směnáren nejlépe ilustrovat například NEO účtem české Expobank. Účet vedený zadarmo, kde si lze na tři kliknutí koupit nejen Bitcoiny, ale i zlato nebo podíly ve firmách, je světovým unikátem.

NEO účet jako první, a stále jediný, účet v Evropě díky spolupráci s WBTCB je průkopníkem této změny. Již v tomto roce se tato změna může stát ve světě již standardem. Zatímco to v prvních letech existence Bitcoinu vypadalo, že se nová kryptoměna snaží nahradit současný finanční svět, NEO účet ukazuje, že budou tyto dva světy čím dál více spolupracovat. Nikdy tak nebylo jednodušší si kousek Bitcoinu koupit. Klidně za 150 korun.

Je samozřejmě potřeba znát i všechna rizika. Kryptoměny se zejména vyznačují velkým kolísáním cen. „Není výjimkou měsíční pohyb o 5 %, a to jak do plusu, tak do mínusu. Někdy i víc,“ vysvětluje server krypto-info.cz. I tady ale hrají banky a další finanční instituce čím dál větší roli ve zjednodušování přístupu široké veřejnosti k moderním technologiím.

Rok 2020 bude nepochybně pro Bitcoin rokem zlomovým. Ať už si ale půlení odměn či vyšší poplatky pohrají s cenou jakýmkoliv směrem, nikdy nebylo jednodušší být u toho.