Roskosmos a ESA dohodly detaily společného výzkumu Marsu

Ruská agentura Roskosmos a Evropská vesmírná agentura (ESA) se dohodly na posledních detailech spolupráce při realizaci programu ExoMars zaměřeného na výzkum Marsu a dalších těles sluneční soustavy. Podle ruských médií dnes v Moskvě dohodu schválili šéfové obou kosmických agentur Vladimir Popovkin a Jean-Jacques Dordain.

Program ExoMars, který původně vypracovala ESA ve spolupráci s americkým Národním úřadem pro letectví a vesmír (NASA), počítá především s vysláním dvou sond na Mars. První má vzlétnout v roce 2016 a druhá v roce 2018. Kromě jiného mají provést vrty a někdy po roce 2020 dopravit na Zemi vzorky půdy Marsu.

NASA, která se měla na financování projektu podílet částkou 1,4 miliardy dolarů, se loni v únoru z účasti na projektu ExoMars stáhla. V dubnu o projekt projevil zájem Roskosmos, který pro misi na Mars poskytne nosné rakety Proton.

Roskomos a ESA počítají s tím, že smlouva o spolupráci při výzkumu Marsu bude oficiálně podepsána v polovině března.

Rusko při pokusu o výzkum Marsu zaznamenalo v roce 2011 výrazný neúspěch, když jeho první meziplanetární mise po 15 letech neuspěla. Sonda Fobos-Grunt se po startu nevydala na plánovanou cestu k Marsu, ale zřítila se do Tichého oceánu.