Rozšíření AFI Paláce Pardubice čeká na lepší časy

Pardubický AFI Palác slouží veřejnosti už rok a patří mezi nejnavštěvovanější obchodní centra v krajském městě. Jeho další uvažované rozšiřování však zatím uvízlo na mrtvém bodě. Jisté je zřejmě už to, že se projekt v původní podobě realizovat nebude. Chybět tak budou zejména byty.

Izraelská společnost AFI Europe už investovala v Pardubicích přibližně jednu miliardu korun do výstavby obchodního centra. Další stovky milionů plánovala do navazující výstavby hotelu, kanceláří a bytů, situace se však zkomplikovala. Nyní se již zřejmě alespoň rozhýbalo slíbené fungování společenského sálu ve vrchním patře centra, podmínka pardubického magistrátu k povolení další výstavby v sousedství.

„AFI Europe má před podpisem smlouvy s nájemcem, který bude sál provozovat. Předpokládáme, že společenský sál bude otevřen na začátku příštího roku. Měl by sloužit například pro konání plesů, svateb, konferencí,“ uvádí mediální zástupce Jana Bakešová z Crest Communications. Sál má pojmout asi 500 lidí. O pronájem sálu se podle ní společnost AFI Europe snažila od zahájení výstavby a jednala s pěti potenciálními zájemci.

#####Město postrádá reprezentativní prostory

Právě výběr nájemce společenského sálu o ploše přibližně 800 metrů čtverečních může za skluz jeho otevření oproti slíbenému jarnímu termínu. „Kdyby to bylo jen na nás, tak jsme sál mohli otevřít už dávno. Ale my jsme potřebovali najít firmu, která by ho chtěla provozovat. Hledání se protáhlo, toho jsme si vědomi. Plesovou sezonu určitě stihneme,“ vysvětluje generální manažer AFI Paláce Ilan Kalimi. Firma se však městu při jednáních o výstavbě zavázala, že sál bude pět let provozovat, i když bude ztrátový.

Mělo jít o protislužbu za prodej pozemků v centru města, které získala od radních za nízkých 300 korun za metr čtvereční. Město s 90 000 obyvatel větší reprezentativní prostory vhodné pro kulturní akce nutně potřebuje. Kdysi oblíbený hotel Grand byl přestavěn na nákupní centrum, a tak plesy a další akce hostí nepříliš vábné prostory v bývalém bazénu v Ideonu, „socialistický“ kulturní dům na sídlišti Dukla nebo malý klub ABC na Olšinkách. V AFI Paláci však počítají s využitím po celý rok, například pro svatby nebo kongresy.

#####Osud hotelu nejistý, byty nebudou

Složitější situace je v případě dostavby celého komplexu o hotel a bytové domy. Další pozemky má firma případně kupovat za desetinásobek. Společnost AFI Europe předložila městu regulační plán a změnu územního plánu na stavbu hotelu a rezidenčního projektu. Rezidenční projekt však byl v únoru letošního roku zamítnut hygieniky. Protože oba projekty byly podány na jedné žádosti, zamítnutí se vztahovalo i na hotel. AFI Europe poslala v březnu městu a městským architektům upravenou žádost. Od té doby probíhají jednání mezi městem a AFI Europe o budoucnosti obou projektů. Koncem roku však vyprší termín, po který má blokovány pro výstavbu další pozemky na Masarykově náměstí.

„Již nyní je zřejmé, že lhůta propadne, neboť smlouva je podmíněna tím, že společnost do konce roku 2009 získá územní rozhodnutí na další etapu výstavby. O to zatím ani nepožádala a žádá město o prodloužení termínu,“ tvrdí náměstek primátora Alexandr Krejčíř. Město v současné době podle Krejčíře jedná se zástupci společnosti o velikosti a kvalitě plánovaného hotelu v centru Pardubic.

Podle původní studie měl investor na Masarykově náměstí vybudovat hotel kongresového typu s minimálně 150 pokoji. Nyní usiluje o snížení kapacity hotelu. „My trváme na dodržení parametrů, které před časem odsouhlasilo i zastupitelstvo města. Zatím jsme se nedohodli. Navíc o tom, zda bude blokace pozemku pro tuto firmu prodloužena, musí rozhodnout zastupitelstvo. Pokud ji odmítne, budeme hledat jiného partnera, případně si tento cenný pozemek město ponechá jako rezervu,“ upozorňuje Krejčíř.