Ruské speciály Kamaz vévodí Rallye Dakar dvě desetiletí

Ruské speciály Kamaz a Rallye Dakar

Ruské speciály Kamaz a Rallye Dakar Zdroj: Auto.cz

Ruské speciály Kamaz a Rallye Dakar
Ruské speciály Kamaz a Rallye Dakar
Ruské speciály Kamaz a Rallye Dakar
4
Fotogalerie

Vozy značky Kamaz dominují Rallye Dakar od začátku jednadvacátého století, ale kořeny závodního týmu ruského výrobce nákladních automobilů sahají až do druhé poloviny osmdesátých let dvacátého století.

Rallye Dakar přitahuje pozornost českých fanoušků motoristického sportu od roku 1985 díky pravidelné účasti vozidel značek Liaz a Tatra s českými i zahraničními posádkami a jejich úspěchům v jejich kategorii. V posledních dvou desetiletích ovšem startovnímu poli dakarských kamionů vládnou stroje ruské značky Kamaz.

Průběžné výsledky Rallye Dakar >>>

Historie Dakaru se datuje do konce sedmdesátých let, první ročník se jel na přelomu let 1978 a 1979. Tato pouštní rallye byla myšlenkou závodníka Thierry Sabineho, který se během rallye Abidjan-Nice ztratil v poušti a usoudil, že toto prostředí je ideální pro závod. První ročník přilákal 182 vozidel, přičemž v následujících letech zájem dále rostl.

Nákladní vozidla s hmotností nad 3500 kg mají svou vlastní třídu již od druhého ročníku soutěže. V osmdesátých letech dominovaly závodu nákladní vozy značky Mercedes-Benz, i když nejvíce pozornosti přitahovala monstra DAF a od roku 1985 pak i exoticky působící zástupci východního bloku v podobě vozů značek Liaz a Tatra, kteří podávali výkony na světové úrovni.

Rallye Dakar 2021 >>>

Rozsáhlá galerie ZDE