Růženku v muzikálu zachrání Matěj

Světová premiéra pohádkového muzikálu Růženka autorky Jany Labašové se blíží.

Hranice, Lipník nad Bečvou/ Klasickou pohádku O Šípkové Růžence proměnila v muzikál učitelka hudby a muzikantka Jana Labašová. Složila hudbu a texty, napsala scénář a teď celé představení režíruje. K ruce má několik nadšenců, kteří jí pomáhají secvičit celé představení s pětadvaceti dětmi z Hranicka a Lipenska.

V muzikálu není zachráncem Růženky princ, ale Matěj. „Je to Růženčin kamarád z dětství, který ji má rád,“ prozradila Jana Labašová. Ta už má za sebou jeden úspěšný muzikál. V roce 2000 nacvičila s dětmi v Hranicích pohádkový muzikál Sněhurka.

Práce na muzikálu

„Hudbu a text muzikálu Růženka jsem skládala tři měsíce. Od ledna, kdy jsme dělali v Lipníku a v Hranicích konkurz na obsazení rolí, muzikál nacvičujeme. Konkurzem prošlo pětačtyřicet dětí, některé z nich byly ze základní umělecké školy, jiné byly amatéry. Odpadli většinou ti, kteří do umělecké školy nechodí, protože si mysleli, že to všechno půjde samo. Neměli představu, že je to náročné, že se tomu musí něco obětovat,“ řekla Labašová.

V muzikálu účinkuje pětadvacet dětí ve věku od osmi do šestnácti let, které se alternují. „Bála jsem se toho, ale s dětmi se pracovalo úžasně,“ řekla Labašová.

Děti hrají, tančí, zpívají. „Takových talentů, které zvládnou tanec, zpěv i hraní, je ale málo. Proto pěvecké party nazpívali výborní zpěváci a na jevišti se zase objeví děti, které jsou nadané herecky. Děti jedou na playback. Je to i kvůli kvalitnímu poslechu. Jinak by museli mít všichni mikroporty, což je finančně náročné,“ vysvětlila Labašová. Diváci tak uslyší zpěv Petry Hrozové, Markéty Šubové, Víti Kuly a Saši Kulové. Sbory nahrál pěvecký sbor Cantabile pod vedením Markéty Láskové.

„Pohybově nadané děti obstarají taneční část. V muzikálu je padesát minut hudby jen s tancem. Choreografii dělala Šárka Hlavinková. Naučili jsme děti základu tance a stepu,“ sdělila Labašová. S režírováním jí pomáhá Květa Kohoutková, která vede soubor Maleníček, a Markéta Matušková, která vede mažoretky.

„Hudbu jsem nahrála na klavír a Václav Dreiseitl ze Lhotky u Hranic ji ve studiu aranžuje,“ doplnila Labašová.

Představení mohlo vzniknout díky podpoře měst Lipníka, který věnoval dvacet tisíc korun, a Hranic, které daly deset tisíc, na hudbu, kostýmy a kulisy.

Jak to vidí herci

Role krále se zhostil patnáctiletý student hranického gymnázia Hynek Bočan. „Ta role je chvílemi despotická až agresivní, třeba když král řve na svoji dceru, ale jinak v pohodě,“ řekl Bočan, který si nejvíc užívá královské koruny.

Jednou z Růženek, které se v roli vystřídají, je desetiletá Aneta Bartošíková z Hranic. Do konkurzu se přihlásila, protože si chtěla vyzkoušet, jaké to je hrát v muzikálu. „Nejtěžší u některých písniček je trefit se do playbacku. Úplně nejvíc si užívám závěrečnou skladbu. Je moc hezká,“ sdělila Aneta Bartošíková. Svěřila se, že se těší na premiéru. „Ale asi budu mít trému,“ prozradila Aneta.

Křest CD na premiéře

Slavnostní premiéra muzikálu Růženka se uskuteční v pátek 6. listopadu od šesti hodin večer v kině Svět v Lipníku nad Bečvou a poté v sobotu 14. listopadu také od šesti hodin večer v hranické sokolovně.

„V Lipníku bude velká premiéra, které se zúčastní starosta Lipníka Miroslav Přikryl, ředitel hranické Základní umělecké školy Mojmír Chuda, ředitelka lipenské Základní umělecké školy Věra Škopová a další. Starosta Lipníka pokřtí CD s písničkami z muzikálu,“ upřesnila Jana Labašová. Představení pak zamíří do dalších sálů v regionu.