Rybáři zatahují rybníky. Blíží se zima

Stavidla rybníků v okolí Pardubic se otvírají a rybáři přesouvají kapry určené na vánoční stoly do kádí.

Minulou středu rybáři zatáhli sítě na Bohdanečském rybníku a v sobotu byly rybářské žně v rybníku Na Ležánkách v Pardubicích.
Výlov Bohdanečského rybníku je už několik let událostí, která přiláká stovky lidí. I letošní ročník nezklamal a nabídl divákům tu správnou podzimní atmosféru.
Na kaštanech na hrázi rybníka svítilo do dálky žlutohnědé listí. Ve vzduchu vonělo bahno z vypuštěného rybníka a v malé, neustále se zmenšující ohrádce ze sítí vařila voda, ve které se zmítali kapři, štiky i další ryby. Rybáři s jeřábem tahali z vody co chvíli velký koš ryb, které putovaly na třídicí stůl, kde byly rozděleny podle druhu a velikosti.
„Tenhle pohled mám spojený s podzimem. Co jsem v důchodu, chodím sem každého 28. října. Je to takový můj soukromý podzimní rituál,“ říká Karel Malík z Pardubic.
Není jediný, koho výlov rybníka u výpadovky z Bohdanče na Chlumec nad Cidlinou přilákal. Postávají tu desítky lidí, starých i dětí, a sledují rybáře v gumových kabátech a kloboucích při práci.

Je libo štiku, sumce nebo okouna?

Zážitek a podzimní nálada není to jediné, co tu návštěvníci mohou získat. Část úlovků totiž putuje do kádí u stánků rozestavených na rybniční hrázi, kde je možné koupit čerstvě ulovené ryby. Kilo kapra tu stojí šedesát devět korun, okoun je za stovku, sumec za sto sedmdesát, štika za dvě stě a candát za dvě stě sedmdesát korun. Dlouhé fronty lidí s igelitovými taškami i plastovými kbelíky tu trpělivě stojí od chvíle, kdy rybáři vytáhli z rybníka první koš ryb. Pro řadu z nich to je jedinečná příležitost.
„Miluju ryby. Jakékoli a na jakýkoli způsob. Každý rok jich tu nakoupím asi za dva tisíce. Teď se vrátím domů a budu zbytek dne kuchat, čistit a porcovat. Naplním si mrazák rybami, u kterých mám jistotu, že jsou čerstvé,“ říká Jaroslav Hampl z Pardubic. Ve dvou kýblech má několik kaprů, štiku, malého sumce a pár candátů. Je to jeho zásoba na nadcházející zimu.
Další atrakcí jsou stánky s občerstvením. Letos se tu prodávali kapři a štiky, smažené i grilované a rybí polévka za dvacku. „Každý rok se sem těším na rybí polévku. Manželka ji odmítá vařit. Tak na ni chodím sem k rybníku. Občas mě zklamou, když ji nemají. Letos mám ale kliku,“ pochvaluje si Tomáš Vaněk z Pardubic.