Ryby z kašny přezimují v garáži

Mezi zlaté karasy a korejské kapry koi někdo vhodil dva sumce. Jeden přežil a dostal jméno Pepa.

Moderní bazén s permanentní filtrací ve vyhřívaném zimovišti v mosteckých technických službách dostali zlatí karasové a vzácní kapři koi. Ryby přes léto brázdí vodu v kašně na náměstí.
„Máme mezi nimi i jednoho sumce. Dostal jméno Pepa,“ říká vedoucí provozu hospodářské správy Technických služeb města Mostu Zdeněk Procházka. Sumce někdo vypustil do kašny. „Původně byli dva, ale jeden uhynul. A tak nám zůstal Pepa. Od koho je, netušíme,“ podotýká Procházka.

Obecně se praví, že zlaté rybky plní přání. „Ty naše taky. Za mince,“ směje se vedoucí. Drobných pracovníci technických služeb z kašny posbírali tak za pět set. Koupili za to krmení pro ryby.
Hlavním ošetřovatelem karasů je Zdeněk Ranc. Tomu zobou z ruky a on za to na ně nedá dopustit. Do vytopené a zářivkou osvětlené garáže za nimi dochází každý den.

„Mají se skutečně dobře. Karasové už jsou dospělí, ale mladí kapři koi nám za léto vyrostli o deset centimetrů,“ dodává Zdeněk Procházka. Kapři však mohou dorůst až do metru. Dožívají se padesáti let.
Přes léto měli v kašně lekníny a Pepa tam dostal útočiště v podobě duté roury, do které se schovává. „Nový bazén pro ně máme skutečně teprve týden. Nestačili jsme jim ještě zařídit obývák,“ tvrdí Zdeněk Procházka.

Pochopitelně dostanou lekníny i do bazénu. A Pepa svoji rouru.
Karasi ani kapři zatím nemají jména. Jen ta nejvíc šedivá koika se prý jmenuje Michaela.