Samozavazující se botasky jsou tu. Nike vytasila geniální PR tah

boty Nike z filmu Návrat do budoucnosti se samozavazovacím mechanismem

boty Nike z filmu Návrat do budoucnosti se samozavazovacím mechanismem Zdroj: Nike

Obuvnický gigant Nike v minulém týdnu potvrdil, že někdy v průběhu jara příštího roku dodá na trh nový typ bot. Obvykle nudné oznámení však vyvolalo ohromnou odezvu veřejnosti: půjde totiž o velmi speciální boty se samozavazovacím mechanismem - totožné boty nosil Marty McFly (Michael J. Fox) v legendárním filmu Návrat do budoucnosti.

V Nike si oznámení výborně načasovali na 21. října 2015, kdy proběhl „Back to the Future day“, neboli den Návratu do budoucnosti – ve filmu se hlavní hrdinové přesně v tento den dostanou do budoucnosti, kde čelí šokujícím zjištěním, zejména těm kolem technologií – krom létajících aut (která stále nemáme), hoverboardu (který jsme již ) a samovysušujících se bund (zase smůla) pak používají zmíněné samozavazující se botasky (bingo!).

Botasky v roce 1985 speciálně pro filmaře navrhli designéři v Nike, v roce 2011 dokonce vydali reedici trendového obutí, ale stále bez funkčního mechanismu. Nyní se však fajnšmekři mohou těšit na fungující model. Má to jen jeden háček. Boty 2015 Nike Mag budou vyrobeny pouze v limitované edici, která půjde zakoupit pouze v rámci dražby. Její výtěžek Nike přislíbila převést na účty Nadace Michaela J. Foxe, která hledá lék na Parkinsonovu chorobu, jíž známý herec trpí. Jako závdavek firma první pár předala samotnému Foxovi, který je pak prezentoval v talk show Jimmyho Kimmela (viz video níže)