Samsung čeká první propad zisku po třech letech

Představení hodinek Galaxy Gear v září 2013 v Berlíně

Představení hodinek Galaxy Gear v září 2013 v Berlíně Zdroj: CTK/AP

Jihokorejský výrobce elektroniky Samsung Electronics očekává za loňský rok první pokles celoročního zisku po třech letech. Samsung je největším výrobcem chytrých telefonů na světě. Vyhlídky na zlepšení v posledním loňském čtvrtletí ale naznačily, že v krátkodobém horizontu se zisky možná ustálily.

Společnost oznámila, že zisk za čtvrté čtvrtletí bude pravděpodobně činit 5,2 bilionu wonů (zhruba 111 miliard korun), což by bylo o 0,2 bilionu wonů více, než očekávali analytici v anketě agentury Reuters. Znamenalo by to, že celkový loňský zisk Samsungu se bude zřejmě pohybovat kolem 25 bilionů wonů (533 miliard korun). Byl by tak nejnižší za tři roky. Výsledky ročního hospodaření by firma měla zveřejnit na konci ledna.

Tržní podíl Samsungu se v uplynulém roce snižoval v každém z prvních třech čtvrtletí. Stejný vývoj pokračoval podle analytiků pravděpodobně i v posledních třech měsících roku. Výrobky Samsungu ke konci roku narážely na konkurenci v podobě nových chytrých telefonů od amerického Applu a relativně levnějších přístrojů od čínských rivalů, jako je výrobce smartphonů Xiaomi. Ten v pondělí oznámil, že mu tržby za loňský rok vzrostly na více než dvojnásobek. Před týdnem byla tato firma označena nejhodnotnější mladou technologickou firmou světa.

Existují ale naděje, že Samsungu se podařilo zastavit nepříznivý vývoj v kvartálních výsledcích. Stojí za nimi především vyhlídky na slušný zájem o paměťové čipy a na zlepšení v mobilní divizi v souvislosti s novými, spíše středně čí méně drahými smartphony.

„Předpokládám, že společnost zaznamená obrat k lepšímu,“ sdělil analytik Lee Do-hoon ze společnosti CIMB s poukazem na slušné vyhlídky v divizi displejů a další součásti Samsungu.