Samsungu klesl zisk, chce vyrábět o třetinu méně telefonů

Samsung

Samsung Zdroj: ctk/AP

Samsung chce snížit počet vyráběných modelů telefonních přístrojů o 30 procent. Jen v letošním roce firma uvedla na trh více než padesát modelů chytrých telefonů v naději, že to podpoří její hospodářské výsledky. Zisk firmy však v uplynulém čtvrtletí klesl o 60 procent, zejména kvůli slabší poptávce po hlavní značce chytrých telefonů - Galaxy.

Analytici pochybují, zda má smysl současná politika, kdy firma „vystřílí“ na trh množství přístrojů. Například model Galaxy Alpha je menší a tenčí kovovou verzí modelu Galaxy S5. Další přístroj Galaxy S5 mini vypadá jako Galaxy Alpha, ale je umělohmotný. Galaxy Note 4 vypadá jako monstrózní Galaxy S5 s perem, ale na zas tak monstrózní jako Galaxy Mega.

Lídr v počtu modelů
Konkurenční společnost HTC letos uvedla na trh 23 nových telefonů, Nokia dvacet a Motorola deset. Hlavní konkurent Samsungu, americký Apple, představil letos pouze dva nové přístroje.
Velké množství modelů Samsungu souvisí i s tím, že některé z těchto modelů jsou určeny pouze pro určité trhy. Firma však letos předvedla i několik kuriózních modelů.
Například Galaxy Note Edge má okraj displeje zakřivený kolem pravé strany telefonu. Samsung Galaxy K Zoom je pak v podstatě přístroj Galaxy S5, ovšem s teleskopickým zoomem na zadní straně.

Nová strategie s menším množstvím modelů však neznamená, že Samsung si za svůj nový vzor vezme Apple, který uvádí ročně na trh jen dva nové modely chytrého telefonu. Příští rok navíc Samsung hodlá představit nový telefon se skládací obrazovkou.