Šantovka: Začátek nové olomoucké čtvrti

Po více než čtyřech letech intenzivních příprav nastává začátek stavby nové městské čtvrti v blízkosti historického jádra Olomouce. Investor projektu, společnost Galerie Šantovka, spouští výstavbu moderní obchodní galerie, v dalších etapách vznikne komplex bytových domů a dalších komerčních objektů a kancelářských budov. Současně se zahájením stavby galerie vrcholí přípravy stavby tramvajové tratě spojující centrum a jižní část města. Ojedinělý projekt přinese v čase útlumu českého stavebnictví pracovní příležitosti řadě velkých i malých firem.

Za podobou Galerie Šantovka stojí renomované architektonické studio Benoy, díky kterému se podařilo citlivě začlenit tento unikátní projekt do stávající struktury centra města „Vzhledem k dobré spolupráci počítáme s architekty z Benoy i v dalších etapách,“ podotkl Morávek.

Příprava staveniště a zahájení výkopových prací – to jsou plány Divize 1 Metrostavu pro příštích několik týdnů. Součástí příprav je i povolené kácení dřevin. Staveniště převzala společnost od investora už minulý týden a ihned zahájila přípravné práce. „V první fázi nás čeká příprava území a zázemí stavby. Po zabezpečení stavební jámy zahájíme výkopové a zemní práce. Současně dojde k přeložkám a přípojkám inženýrských sítí a pasportizaci stávajících objektů“, upřesňuje vedoucí projektu za Metrostav Jan Šlajs. Kromě statického posouzení okolních budov, upozorní dodavatel stavby obyvatele v nejbližším okolí na zahájení stavby. Na stavbě bude současně pracovat až 500 stavebních dělníků.

Stavební práce pouze minimálně naruší dopravu v centru města. Příjezdové komunikace pro většinu zásobování stavby jsou naplánovány z ulice Velkomoravská přes Babíčkovu a Wittgensteinovu tak, aby dopravní ruch co nejméně rušil obyvatele v okolí. Město Olomouc ve spolupráci s investorem nové čtvrti Šantovka připravuje souběžně výstavbu tramvajové tratě přes areál bývalého závodu Mila do jižní části města. Město proto začne s přípravnými pracemi v následujících měsících a obě akce budou vzájemně koordinovány.