Saudek: Sex? Stačí hodina ráno i večer

Důležité je přežít a nebýt svině, shrnul své životní krédo slavný fotograf Jan Saudek, který se rád vrací na Hanou.

Vernisáž společné výstavy světoznámého fotografa Jana Saudka a jeho dcery, výtvarnice Marie Havlenové Saudkové, v olomoucké Galerii G se stala prázdninovou událostí.
„Pro mě Olomouc mnoho znamená, už jenom proto, že odsud pochází má bývalá přítelkyně, slečna Sára. Já jsem se dokonce jednu dobu neúspěšně ucházel o moravské občanství,“ uvedl Saudek, podle něhož by Olomouc měla být hlavním městem České republiky. „Je to mimořádně pěkné město a zdá se mi, že je každým rokem půvabnější. Hodně mi připomíná města na jihu Francie,“ zhodnotil fotograf a neodpustil si poznámku o kráse moravských žen. „Většina mých přítelkyň pochází z Moravy. Myslím, že jinde krásnější holky nejsou. A Hanačky jsou nejchytřejší ženské na světě, což dokazuje právě Sára,“ podotkl.
Jan Saudek se do Olomouce vrátil po dvou letech. O prázdninách roku 2007 zde vytvořil hromadný akt, kterým se zapsal do České knihy rekordů. Za fotoaparátem stál rovněž nahý. „Že jsem se vysvlékl, nebylo nic spontánního. Připadalo by mi trapné, kdybych byl oblečen a oni by přede mnou defilovali nazí. Trochu mi to připomnělo scény z koncentráků, ty nahé zubožené vězně hlídané esesmany,“ popsal Saudek, který se na konci druhé světové války dostal se svým dvojčetem Karlem do koncentračního tábora. „Ve svém věku už bych se sice na veřejnosti obnažovat neměl, ale udělal jsem to ze solidarity,“ vysvětlil.

Výskok pomohl ňadrům

Na vytvoření olomouckého aktu vzpomíná Saudek dodnes a fotografii považuje za jednu ze svých nejlepších. „Rád improvizuju, takže jsem přemýšlel, jak to celé oživit, aby tam spousta lidí nestála jak trestanci. Požádal jsem je, aby vyskočili, což prospívá dívčím ňadrům. Byl to neobyčejně pěkný zážitek. Na tom záběru je všechno: protisvětlo, stíny na postavách a tak podobně,“ zhodnotil.
Jana Saudka zná celý svět díky ženským aktům, ale on sám se škatulkování brání. „Moje nejznámější a kdysi nejpublikovanější fotky neměly s ženami nic společného. Byl na nich pes, starý muž na hřbitově a kapající vodovod. Ale proslul jsem jako fotograf baculatých dívek, což je taky scestné. Vždyť jsem fotografoval i anorektičku, která měla třicet dva kilo,“ uvedl Saudek. „Když si u mě některá z oblejších dívek stěžuje na svoje tvary, tak jí právě tuhle fotografii přinesu ukázat, aby viděla, jak „krásné“ je být štíhlý,“ doplnil.

Zdraví nad miliony

Saudkovy fotografie jsou prý zobrazením takového světa, ve kterém by chtěl žít. „Moc je nepřikrašluju, jsou nedokonalé, ale jsou záznamem mého života. Vzpomínám na všechny lidi, které jsem směl zachytit, a jim vděčím za všechny ty vydělané miliony korun. Sice už jsem o ně přišel, ale aspoň jsem zůstal zdravý, což je taky dobré,“ řekl s mírnou ironií.
Jak srovnává svoje obrazy s dceřinými? „Ty moje jsou vlastně omalované fotky. Nedělám to moc obratně, ale přece jenom to moje jméno pořád něco znamená, takže o díla je zájem. Dá se z toho žít. S potěšením konstatuju, že obrazy Marie jsou lepší než moje. Ale ty moje jsou zase dražší,“ uvedl s úsměvem. V poslední době zaměstnává Saudka vlastní talk show na TV Barrandov. Kvůli ní jej teď poznává a zdraví mnohem víc lidí. „Jako fotograf jim nic neříkám, ale stačí párkrát vystoupit v televizním pořadu a už mě na ulici každý zdraví. Dělám to čistě pro peníze, za hodinu vysílání dostanu pětadvacet tisíc. Díky tomu opravujeme s dcerunkou barák a neupadli jsme ještě do dluhů,“ sdělil.

Děti a přítelkyně nepočítá

Zdá se, že v současnosti už pro Jana Saudka nejsou ústředním tématem ženy, ale děti. Na otázku, kolik jich vlastně má, odpovídá stejně neurčitě, jako při souhrnu přítelkyň. „Nepočítal jsem je, ale nějak moc jich zase nebude. Jsou ve věku od padesáti let do čtyř měsíců,“ popsal Saudek, podle něhož se to se sexem nemá přehánět. „Stačí hodina ráno a hodina večer. Hlavně žádné výstřednosti v milování,“ doporučil.
Co je podle držitele řádu Rytíře čestné legie v životě nejdůležitější? „Přežít a nebýt svině. Nebýt zákeřný a podlý. To se mi zatím daří navzdory nadměrné konzumaci alkoholu. Dopřávám si a na sklonku života žiju jako prase v žitě,“ odhalil bez skrupulí. „Teď mám kolem sebe spoustu dětí a vzpomínám na filozofa Bacona, podle něhož sice děti překážejí v práci, ale oddalují myšlenku na smrt. Ony vidí hnusného, starého blba a já zase vidím ty světlé ksichtíky, a to je velmi povznášející,“ uzavřel Saudek.