Sdílení souborů se ve Švédsku stalo jedním z oficiálních náboženství

Církev Kopimismus

Církev Kopimismus

Švédští počítačoví „piráti“ se od roku 2010 snažili uzákonit svou lásku ke sdílení souborů, jako náboženství. Po několika neúspěšných pokusech jim daly nyní úřady zelenou – vznikla tak církev Kopimismu, která má nyní statut oficiálního náboženství. Církev může jako své posvátné symboly užívat i Ctrl+C a Ctrl+V a doufá, že se jejím uzákoněním podaří ze odstranit právní stigma, které sdílení souborů obklopuje. Informace se objevila na portále Torrent Freak (TF).

Církev založil student filozofie Isak Gerson a ve snaze zachránit svůj jedinečný systém víry založil misijní kostel. Aby se vyhnul případným právním postihům či pronásledování za „svou víru“, podal na úřady žádost o oficiální uznání jeho společenství. Úřady mu však dvakrát žádost zamítly s požadavkem formalizování způsobu modliteb a meditací. Napotřetí už byla žádost vyřízena kladně.

„Myslím, že více lidí bude mít odvahu vystoupit jako kopimisté. Možná ne na veřejnosti, ale alespoň mezi svými blízkými. Je tu ještě mnoho právních stigmat kolem kopírování. Mnoho lidí má stále obavy, že půjdou do vězení za kopírování a remixování. Doufám, že se to ve jménu Kopimi změní,“ cituje TF Gersona.

Ačkoliv komponisté vědí, že oficiální status neznamená, že budou moci porušovat autorská práva, doufají, že jejich víra bude při budoucí tvorbě zákonů brána v potaz. Církev má v současnosti zhruba tři tisíce členů, jen za posledních šest měsíců se ke k ní přidalo dva tisíce lidí a Gerson intenzivně povzbuzuje ke členství a sdílení další „ovečky“.