Sedm přírodních divů světa se vybíralo bez českého zastoupení

Amazonie

Amazonie Zdroj: new7wonders.com

Amazonie
vietnamská zákona Ha Long
Argentinsko-brazilské vodopády Iguazú
jihokorejský ostrov Čedžu
indonéská rezervace Komodo
7
Fotogalerie
Sedmi největšími přírodními divy světa jsou podle internetového hlasování Amazonie, jihokorejský ostrov Čedžu, vietnamská zátoka Ha Long, argentinsko-brazilské vodopády Iguazú, indonéská rezervace Komodo, filipínská podzemní řeka Puerto Princessa a Stolová hora v Jižní Africe. Rozhodla o tom akce švýcarské nadace New7Wonders, jejíž předběžné výsledky byly zveřejněny na jejích webových stránkách.

Definitivní výsledky budou po důkladném přepočítání všech hlasů zveřejněny počátkem roku 2012 na slavnostní ceremonii. Uvedené vítězné lokality byly zveřejněny v abecedním pořadí, které neodpovídá počtu hlasů, jež dostaly. Po přepočítání hlasů včetně zaslaných pomocí SMS se může ještě pořadí změnit, oznámil server.

Hlasující volili ze seznamu 28 finalistů, které vybral mezinárodní tým odborníků na přírodu v čele s bývalým šéfem Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) Federikem Mayorem z původního seznamu 77 semifinalistů. Ten byl sestaven na základě předchozího internetového hlasování světovou veřejností.

Česko v následně vytvořeném užším výběru 28 zastoupení nemělo, protože se do něj nedostala Pravčická brána v Českém Švýcarsku - skončila v semifinále. Podobně dopadlo i slovenské Štrbské pleso ve Vysokých Tatrách. Zástupci Česka a Slovenska v soutěži zůstali jen na seznamu 42 náhradníků sestaveném z nejlepších semifinalistů.

Mezi finalisty se probojovalo několik jiných evropských přírodních krás, například sopka Vesuv v Itálii, Mazurská jezera v Polsku, pohoří Schwarzwald v Německu a hora Matterhorn na švýcarsko-italské hranici. V konečném hlasování se ale žádná z nich neprosadila. Evropa tak nemá podle tohoto hlasování žádný přírodní div světa.

Na seznamu 28 finálových kandidátů nechyběly světoznámé lokality jako národní park Velký kaňon (Grand Canyon) v USA, Mrtvé moře mezi Izraelem a Jordánskem, ekvádorské souostroví Galapágy, Maledivy, Velký bariérový útes v Austrálii, ale také nejvyšší hora Afriky Kilimandžáro.