Sedmý krkavec chutná po brusinkách a voní skořicí

Brněnští barmané předvedli, co umí – vymýšleli koktejl ze sedmi ingrediencí.

Ze šejkru chrastí kostky ledu, za zády barmana se blýskají stovky lahví kořalky. Pár rychlých pohybů a koktejl je hotový. Sedmička oslovila tři barmany, aby vymysleli koktejl ze sedmi ingrediencí.

Zkušené barmany pomohl vybrat prezident České barmanské asociace Aleš Svojanovský. „Musíme ale trochu porušit barmanská pravidla, koktejly by se měly míchat nejvíce ze šesti ingrediencí,“ přivřel oči Svojanovský.

První „míchačku“, jak barmani koktejlům říkají, připravil Radek Poláček z Coctail Baru Šilingrák ve Starobrněnské ulici, kde koktejly míchají už od roku 1998. „Důležité je nachladit i sklenici, aby led v nápoji neroztál a pití vydrželo chladné,“ vysvětluje během práce se shakerem Poláček. Na svůj koktejl použil dlouhou, respektive vysokou sklenici. „Krátké sklenice jsou na aperitivy. Naproti tomu se koktejl popíjí dlouho, od toho dlouhá sklenice,“ říká Poláček. Podle něj Brňané nejvíce pijí mojito.

„Překvapivě i v zimě. Přijdou z mrazu a objednají si ledové mojito,“ diví se barman. Kubánský nápoj s mátou je dnes v módě, podobně jako kdysi nejoblíbenější „šroubovák“, tedy džus s vodkou.

Svůj „sedmičkový“ koktejl The Se-venth Society, který v překladu nazval „Sedmá společnost“, postavil Poláček na základu klasického hořkosladkého koktejlu High Society. Svojanovského, který koktejly hodnotil, jeho výtvor ve vkusné sklenici zaujal. „Sladká i hořká chuť jsou velmi dobře vyvážené. Díky tomu koktejl s hořkou koncovkou osvěží,“ zhodnotil Svojanovský.

V baru na písečné pláži přímo na náměstí Svobody míchá koktejly jednadvacetiletý Lukáš Vala. „Připravil jsem osvěžující ovocný koktejl, který si člověk nejlépe užije v plážovém lehátku s nohama v písku,“ okomentoval svůj výtvor Vala. K idyle pod slunečníky tu chybí jen šumění moře. „Ještě že tu bublá alespoň hrnečku vař,“ žertoval na účet kašny na náměstí Svobody Svojanovský.

S chutí se chopil druhého koktejlu. „Tato míchačka patří mezi takzvané tiki koktejly. Správně se pijí z ananasu nebo netradičních keramických sklenic třeba ve tvaru opičí hlavy,“ vysvětlil Svojanovský a nasál pití brčkem z běžné sklenice. Možná i proto jej plážové pití příliš nezaujalo. „V intenzivní ovocné chuti výrazně převládá mango, alkohol je cítit decentně. Je to příjemné osvěžení, ale ne můj šálek kávy,“ uvedl hodnotitel.

Nejoriginálnější mix ingrediencí předvedl sedmadvacetiletý barman Absolut coctail baru v Jánské ulici Jakub Herynek se svým nápojem Seventh Raven, což v překladu znamená Sedmý krkavec. Za barem pracuje jedenáct let. „Ingredience jsou velmi dobře sladěné a jejich výběr je originální. Vzhledem k vloženým kouskům skořice jde o nápoj pro delší pití,“ popsal Svojanovský. Barvu koktejlu navíc Herynek sladil se svou kravatou.

O tom, že si barmané práci užívají, svědčí vyprávění barmana Poláčka. „Když jsem slavil narození dítěte, namíchal jsem doma koktejl do akvária. Celý jej vypilo patnáct lidí,“ vzpomíná Poláček. Od té doby má skleněné akvárium pro výjimečně žíznivé Brňany připravené i za barem.