Šéf Alibaba Group se stal nejbohatším Číňanem

Jack Ma

Jack Ma Zdroj: alibaba.com

Šéf a spoluzakladatel čínské internetové společnosti Alibaba Group Jack Ma se stal nejbohatším člověkem v Číně. Jeho majetek se oproti loňsku téměř ztrojnásobil, po úspěšném vstupu firmy na burzu dosáhl hodnoty necelých 20 miliard dolarů (424,6 miliardy Kč).

Bývalý učitel angličtiny Jack Ma založil Alibabu před 15 lety. Hodnota firmy se nyní odhaduje na více než 240 miliard dolarů. Časopis Forbes loni odhadoval výši Jackova majetku na 7,1 miliardy dolarů, což pro něj znamenalo osmou příčku. Do čela žebříčku se dostal poprvé v životě a z prvního místa tak sesadil šéfa konglomerátu Wanda, multimiliardáře Wang Ťien-lina, který skončil na čtvrtém místě.

Bodují i další internetové společnosti

Druhou příčku obsadil Robin Li z internetové společnosti Baidu, která platí za čínský Google. Na třetím místě skončil Ma Chua-tcheng, šéf největší čínské internetové společnosti Tencent, která je mateřskou firmou nejoblíbenější čínské služby pro zasílání zpráv WeChat.

Celkově má Čína mnohem víc dolarových miliardářů než před rokem, přestože růst druhé největší světlové ekonomiky zpomaluje. Forbes jich v nejnovějším žebříčku napočítal 242, o 74 víc než v předešlém hodnocení, napsala agentura AFP.