Šéf Applu: Daně v USA odvedeme, až budou přiměřené

Šéf Applu Tim Cook představuje iPad Air 2

Šéf Applu Tim Cook představuje iPad Air 2 Zdroj: ctk/AP

Americká technologická společnost Apple nemá v úmyslu převádět své peníze ze zahraničí do Spojených států, dokud tam sazba daně právnických osob neklesne na "přiměřenou" úroveň. V obsáhlém rozhovoru s americkým listem The Washington Post to prohlásil generální ředitel podniku Tim Cook.

Nositel Nobelovy ceny za ekonomii Joseph Stiglitz nedávno strategii Applu vykazovat zisky v Irsku označil za podvod. „Pokud to někdo říká, tak neví, o čem mluví,“ prohlásil nyní Cook. „Peníze v Irsku, na které zřejmě (Stiglitz) poukazuje, jsou předmětem zdanění v USA. Daňový zákon říká, že je můžeme nechat v Irsku, nebo převést do Spojených států,“ dodal Cook.

V případě takového převodu by Apple podle Cooka musel 35 procent objemu peněz odevzdat federálnímu daňovému úřadu a dalších zhruba pět procent jednotlivým americkým státům. „Při 40 procentech jsme řekli, že peníze nepřevedeme, dokud nebude stanovena přiměřená sazba,“ řekl Cook. „Takto postupovat je legální. Takový je současný daňový zákon. Není to otázka patriotismu. Nejste větší patrioti, když platíte více,“ dodal Cook.

Apple je jednou z řady velkých amerických firem, na které se snesla kritika kvůli strategii, která jim u peněz vydělaných v zahraničí umožňuje vyhýbat se placení vysokých daní v USA. Americká nezisková organizace Občané za daňovou spravedlnost (CTJ) odhaduje, že velké podniky mají přes dva biliony dolarů (přes 48 bilionů korun) v zahraničí, kde jsou výhodnější daňové podmínky. Apple přitom nahromadil hotovost ve výši přesahující 200 miliard dolarů (4,8 bilionu korun), poznamenala finanční televize CNBC.

Podle Cooka je nyní na americkém Kongresu a prezidentovi, aby provedli daňovou reformu. „Domnívám se, že reforma firemních daní je v nejlepším zájmu USA, bez ohledu na to, která politická strana ovládá Bílý Dům,“ uvedl šéf Applu.

„Dnes jsou pravidla v USA taková, že firmy s mezinárodní působností, jako jsme my, mohou držet v zahraničí peníze, které tam vydělají. Jakmile je převedou domů, vzniká jim daňová povinnost. Vždy jsem měl pocit, že každý dolar by měl být zdaňován okamžitě a bez jakýchkoliv odkladů,“ dodal Cook.

Republikánský kandidát na prezidenta USA Donald Trump nedávno navrhl daňovou reformu, která by snížila federální sazbu pro zdanění firemního sektoru na 15 procent ze současných 35 procent. Jeho demokratická soupeřka Hillary Clintonová, která je zastánkyní vyššího zdanění bohatých, zase představila sérii opatření, kterými by chtěla odradit firmy od snahy vyhýbat se placení daní v USA.