Česko daňovým rájem? Výnosy z firemních daní jsou čtvrté největší v EU

Hyundai Nošovice, začátek výroby inovovaného modelu i30

Hyundai Nošovice, začátek výroby inovovaného modelu i30 Zdroj: hyundai-motor.cz

**1. Česká spořitelna** 4,3 miliardy
**2. ČEZ** 3,8 miliardy
**3. Škoda Auto** 3,5 miliardy
**4. ČSOB** 2,6 miliardy
**5. Komerční banka** 2,3 miliardy
9
Fotogalerie
Kypr, Malta, Lucembursko, Česko. To jsou země Evropské unie, kde se podle Eurostatu odvádějí největší firemní daně vzhledem k velikosti ekonomiky. Zatímco u menších zemí jsou příčinami daňové systémy a právní podmínky, v případě Česka za těmito čísly stojí zejména vysoký objem zahraničních investic, které do země přišly v letech 2000 až 2008.

V roce 2014 podle evropských statistik české ministerstvo financí vybralo na daních od firem 143 miliard korun, tedy 3,4 procenta HDP, což zemi řadí na čtvrté místo v Evropské unii. Ještě v roce 2000 tento podíl činil 3,2 procenta. Před šestnácti lety přitom sazba daně činila 31 procent, dnes je to jen 19 procent.

Malé země s příznivě nastavenými daňovými systémy vychází ze statistik nejlépe, Kypr předloni od firem na daních získal peníze v objemu 6,4 procenta HDP. Obecně výnosy z daní ve vztahu k velikosti ekonomiky spíše klesají. Například v sousedním Polsku s menším podílem zahraničního kapitálu výnosy klesly od roku 2000 z 2,4 na 1,7 procenta. Hned za Českem je pak Slovensko, které je také silně závislé na zahraničních automobilkách. Předloni získalo od firem na daních 3,2 procenta HDP.

Devět firem, které podle žebříčku ministerstva financí loni zaplatily největší daně:

Česká republika je z hlediska výběru daní v Evropské unii spíše výjimkou. I když se tu stejně jako jinde daňové sazby pro firmy dlouhodobě snižují, jako jedna z mála zemí Česko proti roku 2000 mírně navýšilo podíl peněz, které do tuzemské kasy společnosti posílají. Důležitou roli v tom hrají zejména nadnárodní společnosti, které tvoří poměrně velkou část české ekonomiky a dosahují slušné ziskovosti.

„Firmy už mají za sebou počáteční růstovou fázi a obecně vykazují větší zisky než nově příchozí investoři,“ řekl serveru E15 partner daňového oddělení KPMG Jan Linhart. „Průmyslové firmy vyčerpaly investiční pobídky a své zisky zdaňují standardním způsobem. Zmíněné efekty jsou tak výrazné, že převýšily i opačný efekt klesající sazby daně.“

Ta je v Česku ve srovnání se zbytkem Evropské unie podprůměrná. Efektivní firemní sazba je 16,7 procenta, průměr EU činí 21,1 procenta. Velký výpadek zaznamenaly daňové výnosy po vypuknutí hospodářské krize a jejich objem se zatím na předkrizová čísla nedostal. „Recese daňové výnosy na chvíli zhoršila, loni se však už situace znatelně zlepšila,“ uvedl pro E15 hlavní ekonom společnosti Deloitte David Marek.

Česká spořitelna odvedla nejvyšší daně, Agrofert v první dvacítce chybí