Sen vysoký šest tisíc metrů

Expedice lidí s roztroušenou sklerózou chce vystoupat na Kilimandžáro. Do Afriky letí i dvě ženy z Českých Budějovic.

„Mám roztroušenou sklerózu, no a co! I s touhle nemocí můžu podnikat spoustu věcí,“ říká devětatřicetiletá Xenie Erhartová z Budějovic. Chystá se vystoupit na Kilimandžáro, jeden z nejvyšších vrcholů světa.
Nevyráží sama. Expedice, kterou pořádá sdružení Roska, se zúčastní sedm nemocných z celých Čech se stejnou diagnózou. Je mezi nimi slepá pacientka, jedna žena na vozíčku a muž, který chodí o francouzských holích. „Spousta lidí nás odsoudila. Říkali, že jsme blázni. Ale nevím, proč se o výstup nepokusit,“ míní Erhartová.
Výprava odlétá 15. října z Vídně do Nairobi v Keni. Jeden den má na aklimatizaci, další den vyráží do Tanzanie. Na vrchol půjde skupina zhruba pět dní, dolů dva. Návrat plánuje 1. listopadu.
S expedicí jede lékařka, zdravotní sestra i průvodce, který tamní terén dokonale zná. Každého pacienta doprovází zdravý účastník.
Xenii Erhartovou bude podporovat její dvacetiletá dcera Nikola. Cílem výpravy je ukázat, že dobrodružný život je možný i s roztroušenou sklerózou. „Posláním je motivovat pacienty, jejich rodiny a přátele k aktivnímu boji s nemocí, která je stejně těžká a dlouhá, jako výstup na nejvyšší horu Afriky,“ dodává Erhartová.
Zdolání necelých šesti tisíc metrů bude pro Erhartovou zatím největším fyzickým výkonem v životě. Minulý víkend společně s ostatními členy expedice otestovala své schopnosti výstupem na Sněžku. Roztroušená skleróza je nevyléčitelné chronické zánětlivé onemocnění centrálního nervového systému. Poškozená vlákna nepřenášejí správně signály a nemocným se zhoršuje pohyb nohama, rukama, mají problém se stabilitou. Mezi příznaky patří i poruchy zraku a řeči.

Chcete podpořit projekt Expedice RS Kilimanjaro 2010? Pošlete SMS za 30 korun ve tvaru: DMSmezeraIMPULS na číslo 87777 nebo přispějte na účet 1826349/0800, v. s. 91.