Šestnáctiletá jachtařka obeplula svět a míří do cíle

Laura Dekkerová

Laura Dekkerová

Šestnáctiletá nizozemská jachtařka Laura Dekkerová se již v sobotu může stát nejmladším člověkem, který obeplul svět. V tento den by měla podle zpráv médii dorazit po více než pěti stech dnech do cíle své cesty, na karibský ostrov Svatého Martina. Na části ostrova, která patří Nizozemsku, se již chystají oslavy.

Dekkerovou by měla přijmout místní premiérka Sarah Wescotová-Williamsová, poté by se měla konat oslava na jachtě v přístavu pro Dekkerovou a její rodinu.

„Je to zvláštní pocit, že sen, který mám už od svých osmi let, se stal skutečností,“ napsala Dekkerová podle agentury DPA ve svém internetovém deníku.

Mladá dívka vyrazila na cestu v srpnu 2010 na své jachtě Guppy z Gibraltaru. Pokud půjde vše podle plánu, překoná dosavadní rekord Australanky Jessiky Watsonové, která sama obeplula svět tři dny před svými 17. narozeninami. Dekkerové bude 17 let až 20. září 2012. Watsonová nicméně tehdy obeplula svět bez zastávky za sedm měsíců.

Nizozemka se rok přela s úřady na ochranu dětí, které se její od odvážného záměru snažily odradit. Soud v nizozemském Middlelburgu nakonec rozhodl, že úřady už nesmějí nezletilé Lauře bránit. Rozhodnutí zůstalo zcela na rodičích, kteří s vyplutím souhlasili.