Šetřící novinka: Zápis do obchodního rejstříku bude možný online u notáře

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15 Anna Vackova

Notáři mohou nově provádět online zápisy do obchodního a dalších veřejných rejstříků. Cílem změny je zrychlit a zjednodušit proces zápisu, který doposud prováděly soudy. Aplikaci, jež do pátečního odpoledne vstoupí do ostrého provozu ve všech notářských kancelářích, dnes n představili ministr spravedlnosti Robert Pelikán (za ANO) a prezident Notářské komory Radim Neubauer.

Se zavedením online zápisů se původně počítalo již v souvislosti s účinností nového občanského zákoníku, tedy od počátku roku 2014.

Podnikatelé mohou ušetřit až tisíce korun

„Ministři minulých vlád však pozapomněli vytvořit související legislativní normy a IT řešení. Tento rest jsme napravili a od zítra již podnikatelé mohou ušetřit až tisíce korun při zápisu společnosti do rejstříku,“ prohlásil Pelikán.

Za sepsání notářského zápisu, který osvědčí splnění podmínek pro zápis, a za provedení zápisu do rejstříku si notář naúčtuje celkem 1300 korun plus DPH.

Levnější než u soudu

Kdo dá přednost zápisu u notáře, ušetří však podle ministerstva na soudních poplatcích: poplatek za založení akciové společnosti ho vyjde na osm tisíc, zatímco u soudu by zaplatil 12 tisíc korun. Poplatek za založení společnosti s ručením omezením činí u notáře 2700, u soudu pak 6000 korun.

Ihned po provedení online zápisu vydá notář klientovi výpis z veřejného rejstříku s provedenými změnami. Zároveň elektronicky zašle příslušnému soudu písemnosti do spisu. Rejstříkovému soudu rovněž odvede zaplacené soudní poplatky.

Kromě obchodního rejstříku budou moci notáři přímo zapisovat i do nadačního rejstříku, rejstříku obecně prospěšných společností nebo do rejstříku společenství vlastníků jednotek.