Seznam.cz spustil vysílání vlastního videoobsahu pro chytré televize

Seznam.cz přes HbbTV

Seznam.cz přes HbbTV Zdroj: Karel Javurek

Společnost Seznam.cz už dlouhou dobu provozuje Stream.cz, kde se snaží nabídnout čím dál více vlastního videoobsah. V rámci dnešního oficiálního oznámení ale spouští možnost sledování tohoto videoobsahu i přes běžný multiplex 4. Ale má to háček.

K přenosu používá standard HbbTV, který propojuje televize s internetem. To znamená, že i když máte „chytrou“ televizi, nemusíte mít automaticky k dispozici i tuto funkčnost nebo není v základu aktivovaná. Přes terestriální síť se šíří pouze miniaturní datový signál v řádu kilobitů, který po přepnutí pouze automaticky spustí HbbTV aplikaci v chytré televizi a přenos už probíhá přes internet. Seznam.cz testoval řešení na více než 50 různých televizích.

Aplikace už vychází z klasického chytrého rozhraní jednotlivých pořadů a seriálů, které Seznam.cz nabízí na Stream.cz, ale pochopitelně se dočkáme dalšího rozšiřování nabídky. Díky přenosu přes internet má Seznam.cz k dispozici přesné měření sledovanosti, stejně jako kdyby šlo o prohlížeče v počítači, což souvisí i s rozšířením působnosti videoreklamy. Umožňuje to i rychlé opravování a úpravy aplikace, což je výhoda oproti aplikacím vytvořeným například speciálně pro Samsung televize a podobně, které prochází dlouhým a složitým procesem schvalování.

Aktuálním cílem je řešení co nejrychleji vylepšit a rozšířit, to dle slov Pavla Zimy zahrnuje i větší zákaznickou podporu pro případné otázky a řešení problémů diváků, kteří by si chtěli nový kanál užívat i na vlastní televizi. Nechybí ani informační kampaň http://www.seznam.cz/jaknaladit.

Pavel Zima potvrdil, že do budoucna počítají i s případným rozšířením na kabelové sítě nebo satelity, ale momentálně se soustředí pouze na HbbTV. Více informací naleznete na http://www.seznam.cz/tv.