Seznam představil vlastní prohlížeč. Sází na jednoduchost

Seznam.cz

Seznam.cz Zdroj: Jan Sedlak

Tuzemská internetová jednička Seznam.cz vytvořila vlastní webový prohlížeč pro osobní počítače. Má být rychlou a jednoduchou alternativou k Internet Exploreru pro přístup ke službám Seznamu, ale i na facebook nebo YouTube.

„Celý prohlížeč jsme chtěli udělat maximálně jednoduchý a efektivní. Veškeré možnosti nastavení jsme osekali na pouhých osm bodů včetně změny primárního vyhledávače. Maximální prostor jsme věnovali celkovému prožitku při prohlížení stránek, protože o tom podle nás prohlížeč je,“ uvedl produktový manažer Lukáš Kovač.

Prohlížeč neumožňuje přidávání doplňků třetích stran. Seznam to vysvětluje tím, že tyto programy mohou v některých případech představovat bezpečnostní riziko. První verze prohlížeče je postavena na aplikačním rozhraní node-webkit a jeho jádro funguje na technologii Blink.

Stáhnout lze prohlížeč zdarma a zatím je k dispozici pro počítače s operačním systémem Windows i Mac. Z mobilních platforem mohou zatím prohlížeč využívat jen majitelé zařízení s Androidem, Seznam nicméně vyvíjí i aplikaci pro iOS.

Již v loňském roce Seznam představil jednoduchý prohlížeč pro mobilní telefony s operačním systémem Android. Aplikaci nazvanou Seznam.cz si do dnešního dne stáhlo přes 960 tisíc lidí. Denně ji přitom používá na 165 tisíc z nich, a to obvykle čtyřikrát denně. V brzké době přibude verze pro operační systém iOS od Apple.

Největší podíl mezi prohlížeči má v současnosti v Česku podle serveru Rankings.cz Chrome od Google s 27 procenty, následuje Firefox s 22 procenty a Internet Explorer 11 s podílem 15 procent. Spolu se staršími verzemi je ale podíl Exploreru vyšší.

Jan Sedlák: Seznam přerůstá Česko. Chytře