Signal festival investoval do aplikace s rozšířenou realitou. Akci tak nezastaví ani pandemie

Instalace Organik v kostele U Salvátora

Instalace Organik v kostele U Salvátora Zdroj: Jiří Šeda

Šéf festivalu Signal Martin Pošta
Světelné instalace z roku 2019 na festivalu Signal.
Ukázka instalace v rozšířené realitě. Figura Varius, autory jsou Jan Hladil a Michal Šupák
Ukázka instalace v rozšířené realitě
Instalace ve veřejném prostoru s názvem Živý les od Kateřiny Blahutové. Světelná instalace se bude nacházet ve Stromovce.
28
Fotogalerie

Devátý ročník pražského Signal festivalu se ponese v experimentálním duchu. Festival poprvé představí vedle uměleckých světelných instalací i virtuální díla v takzvané rozšířené realitě (AR). Prostřednictvím svých chytrých telefonů si lidé budou moci v ulicích Karlína zobrazit digitální umělecká díla, což jim mimo jiné umožní projít si světelné instalace nově i přes den.

V rámci Signal festivalu si lidé budou moci prohlédnou celkem patnáct světelných instalací ve veřejném prostoru a nově šest instalací v rozšířené realitě. Takové instalace člověk nalezne na zbrusu nové trase Signal AR. Aplikaci vyvinuli organizátoři festivalu ve spolupráci s kreativním studiem Brainz Immersive. Do vývoje aplikace s rozšířenou realitou pořadatelé investovali dva miliony korun. 

„Tentokrát chceme být připraveni,“ popisuje ředitel festivalu Martin Pošta. „Je to vůbec poprvé, co mohou návštěvníci vyrazit na festival za denního světla,“ dodává Pošta. Projekt s rozšířenou realitou tedy není ohrožen pandemickou situací a jeho spuštění na ní nijak nezávisí.

Počet nakažených koronavirem v posledních týdnech v Česku opět stoupá, stejně jako tomu bylo loni touto dobou. Zatím však ministerstvo zdravotnictví neoznámilo žádná omezení, a to ani v oblasti kulturních akcí. Momentálně platí, že venkovních akcí se mohou zúčastnit až dva tisíce lidí, tisíc lidí smí na interiérové akce. Podmínkou je dodržení aktuálních hygienických pravidel.

V loňském roce byl Signal festival zrušen týden před zahájením. Část již vynaložených nákladů na festival pořadatelům proto kompenzoval stát. Díky příspěvkům komerčních partnerů se organizátorům podařilo loňský festival uzavřít s nulovou ztrátou.

Trasa Signal AR bude návštěvníkům k dispozici několik měsíců. Festival nemá žádný průzkum o tom, kolik lidí by případně o takovou prohlídku mělo zájem. Spoléhá však na zájem desítek tisíc svých předních fanoušků, kteří si v minulosti aplikaci Signal festivalu již stáhli. 

Poprvé se návštěvníci akce podívají i do Holešovic. Mezi výrazná umělecká díla patří monumentální 3D projekce od španělského studia Onionlab, které plánuje světelný zážitek v prostředí Průmyslového paláce na Výstavišti Praha. Signal je nejnavštěvovanější kulturní událostí v České republice.