Silná koruna přeje cestování. V Chorvatsku ale žádná láce, jinde si Češi dopřejí mnohem víc

Na oblibě získává mezi turisty Albánie, zaujme mimo jiné nízkými cenami, plážemi i možnostmi horské turistiky.

Na oblibě získává mezi turisty Albánie, zaujme mimo jiné nízkými cenami, plážemi i možnostmi horské turistiky. Zdroj: profimedia

Do Bulharska nejen k moři. Pozornost láká i tento památník Bulharské komunistické strany.
Stavba se tyčí na 1432 metrů vysokém vrcholu Buzludža.
Rijecký rybí trh
Rybí trh v Rijece je často také nazýván jako „rybí chrám“.
5
Fotogalerie

Češi si letos mohou užít o něco bohatší zahraniční dovolenou. Koruna vůči ostatním měnám zpevnila, v porovnání například s dolarem či eurem je nejsilnější od začátku pandemie. Řecko coby člen eurozóny ani Čechy milované Chorvatsko ale mezi symboly dovolenkové láce nepatří. Více si mohou dopřát jinde, pokud se tedy vydají mimo hranice Evropské unie. Cenovou mapu oblíbených prázdninových destinací vytvořil server E15.cz na základě dat portálu Numbeo. Ten agreguje údaje o tom, kolik co stojí v jednotlivých zemích. Data vkládají sami uživatelé.

Pandemie koronaviru značně zužuje možnosti, kam lze snadno vyrazit na relativně levnou zahraniční dovolenou.

Tradičně oblíbenému Chorvatsku nahrává absence vážných cestovních restrikcí, ke vstupu do země stačí i první dávka očkování.

Z vybraných dovolenkových zemí podobný, či dokonce ještě větší komfort při překračování hranic a návratu do republiky nabízejí ještě Bulharsko, Rumunsko či Albánie. Oproti Chorvatsku mají výhodu v tom, že jsou pro české turisty znatelně levnější.

Mezi státy z evropského kontinentu vycházejí z cenového srovnání vůbec nejlépe. Vyplývá to z celkového žebříčku, který je součtem pořadí v žebříčku drahoty u jednotlivých položek typu mediánové ceny večeře, půllitru piva či litru benzinu.

Chorvatsko patří až do jeho dražší poloviny. Infografika zahrnuje celkem 22 vybraných států, které jsou mezi českými cestovateli populární či na popularitě získávají.

Albánii může v očích mnoha cestovatelů favorizovat skutečnost, že i přes rostoucí oblibu se její popularita ještě nedá s Chorvatskem srovnávat. Kromě méně navštěvovaných pláží nabízí i několik hor tyčících se do výšky přes 2500 metrů. K horské turistice je vhodné i Bulharsko.

Kdo bere jako hlavní nástroj k objevování dané země vlastní automobil, musí se ale připravit na to, že Albánie a Chorvatsko jsou srovnatelně drahé. Patří k šestici nejdražších z 22 sledovaných států. Alternativu může představovat taxislužba.

Žebříček lacinosti jinak vede trojice mimoevropských států Egypt, Tunisko a Turecko. Zejména stravováním v restauraci lze v porovnání s jinými destinacemi výrazně „ušetřit“. Pozice Turecka vzhledem k výši tamní inflace není překvapivá. Data z Numbea zahrnují podniky, které lze označit jako středně drahé.

Cesty mimo kontinent jsou nicméně komplikovanější kvůli pravidlům pro překračování hranic. Nejde jen o to, za jakých podmínek dané státy na své území české občany vpustí. Češi musejí nejen vyplňovat formulář, ale také absolvovat koronavirový test před návratem domů i po něm.

Cestování po Evropě mají usnadňovat takzvané covid pasy. Jejich princip nastiňuje květnové video, podívejte se:

Video placeholde

Jak bude fungovat covid pas? • Mall.tv