SimpleCell a T-Mobile do konce roku postaví síť pro internet věcí

Zdroj: Repro Strategie (Hynek Glos)

Společnost SimpleCell Networks chce spolu s operátorem T-Mobile do konce roku pokrýt 95 procent území Česka mobilní sítí pro internet věcí. Síť Sigfox má sloužit například pro dálkové odečty energií, zabezpečovací zařízení nebo logistiku.

Síť je budovaná rychlostí 40 základnových stanic měsíčně s tím, že během tří měsíců bude pokryta většina území. Navazuje na loňský pilotní projekt, v rámci kterého T-Mobile technologii Sigfox testoval.

Sítě Sigfox fungují ve 13 zemích a je na ně připojeno přes sedm milionů zařízení. Jejich prostřednictvím mohou komunikovat věci, senzory a zařízení nezávisle na elektrickém připojení pět až 15 let jen na baterie. Cena modemů se pohybuje v řádu desítek korun a výhodou je i jednoduché programátorské rozhraní.

Typickými oblastmi stovek aplikací sítě Sigfox v Evropě jsou odečty vody, elektřiny, plynu, parkovací senzory, aplikace Průmyslu 4.0, SmartCity, zabezpečovací zařízení, logistika, sledování teplot při transportu a uskladnění, péče o seniory, nebo měření srážek a průtoků na záplavových tocích.

Do roku 2020 vzroste podle expertních odhadů počet připojených zařízení k internetu z nynějších 15 miliard na 200 miliard zařízení, na jednoho člověka tak připadne 26 těchto chytrých zařízení. V Česku chtějí síť pro internet věcí vybudovat rovněž České Radiokomunikace.